Brist på förskollärare

image111Under överskådlig tid framöver bedömer Skolverket att det kommer råda brist på förskollärare. Det huvudsakliga skälet till detta är lärarutbildningens upplägg. Allt för få lärarstudenter inriktar sig mot de yngre åldrarna. Utmaningen som regeringen har att hantera är hur denna trend kan vändas så att examineringen av förskollärare ökar kraftigt. Bara fram till 2011 behövs drygt 3200 förskollärare utbildas.

I Solna har vi med viss framgång lyckas med rekryteringen. Till exempel har vi genomfört riktade specialdagar för rekrytering av förskolepersonal. Solna samarbetar aktivt med universitetet. Därmed har vi många lärarstudenter som genomför sin praktik (VFU) i våra verksamheter. På så sätt skapar vi goda förutsättningar för att vi lyckas locka studenterna till Solna efter examen.

Redan i år har barn- och utbildningsnämnden satsat på vidareutbildning för barnskötare till förskollärare. Det innebär att man studerar parallellt med sin anställning vilket också skapar en karriärmöjlighet. Behovet av lärare för de äldre barnen kommer stundtals att minska de kommande åren. Därför ska vi ha en beredskap att erbjuda kompletterande utbildning mot de yngre barnen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0