Svag opposition

Idag presenterade socialdemokraterna sin skuggbudget. Mona Sahlin och Thomas Östros skriver om deras förslag på DN-debatt. Det är anmärkningsvärt hur vilsen socialdemokratin är. Socialister i opposition brukar vara mycket förutsägbara. Allt är orättvist och högre skatter, fler regleringar och mer detaljpetande är lösningen. Visst är det denna anda som präglar deras förslag även denna gång. Åtminstone i bakgrundstexterna. Men de konkreta förslagen är få, spretiga och oseriösa.

Socialdemokraternas analys av katastrofvalet 2006 erkänner naturligtvis inte att moderaterna och alliansen gjorde något klokt och bra. Deras analys är att de själva uppfattades som mossiga och inte tillräckligt framtidsinriktade. Det är utmärkt med självrannsakan och självkritik. Moderaterna hade en tuff men kreativ period efter vårt eländesval 2002. Sedan dess har moderaterna förändrats. Idag utgår vi tydligare ifrån människornas vardag när vi utformar och beskriver vår politik. Vi har en tydlig ideologisk kompass men vi förändrar samhället i en ansvarsfull takt.

Socialdemokraternas nya giv är att försöka uppfattas som moderna och visionära. Det är helt okej om man kan backa upp retoriken med vassa förslag. Sahlin och Östros verkar tro att om man bara säger "modern" och "framtid" tillräckligt många gånger räcker det för framgång. Så enkelt är det dessbättre inte. Deras skyggbudget är nedlusad med nya tuffa begrepp som verkar ha tillkommit på någon efterfest när alla plötslig blir så där kreativa. Vad sägs om Kompetenskommission, Småföretagarstipendium, Avstampsutbildningar, Förstajobbet och Introjobb?

Helt klart är socialdemokraterna frustrerade över att moderaterna numera har högre trovärdighet i frågan om hur man löser arbetslösheten. På ett sätt känner man dock igen socialdemokraterna. De är fortfarande skarpa motståndare till att man sänker skatten och därmed låter människor behålla mer av sina surt förvärvade slantar. Deras arbetsmarknadspolitiska förslag handlar bara om offentliga utgifter. Att göra det mer lönsamt att arbeta och mindre kostsamt att anställa är något de inte förstår vitsen med. Det känns tryggt inför valet 2010.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0