Barn- och utbildningsnämnd på Alfaskolan

image47Månadens sammanträde med barn- och utbildningsnämnden hölls på Alfaskolan i Solna. Vi strävar efter att lägga sammanträdena ute på skolor och förskolor. Därmed får nämnden bättre kännedom om de verksamheter de har ansvar för. Detta sammanträde pågick i nästan fem timmar om man räknar in de förmöten majoriteten och oppositionen har. Det var inte direkt fler ärenden än vanligt, utan snarare ärenden som krävde djupare diskussioner. Klockan var över 22.00 när vi avslutade mötet.

Alfaskolan i Solna drivs av Pysslingen Förskolor och Skolor AB. Rektorn, Henrik Lövstedt, inledde nämnden med att informera om skolan. Det är slående hur goda resultat Alfaskolan har. Meritvärdet* låg senast på 245 vilket är mycket bra. Landets snitt ligger på 207. Det gör faktiskt skolan till en av de framgångsrikaste i Sverige. Alfaskolans profil bygger på naturvetenskap. Blygsamt säger skolan att man utbildar morgondagens nobelpristagare. Cirka 30-40 procent av eleverna är av utländsk härkomst vilket effektivt krossar en och annan fördom. Rektorn slog fast att skolan har två uppdrag - att ge kunskap och att få eleverna att må bra. Allt man gör strävar mot detta.

Sammanträdets kanske viktigaste punkt var information om processen kring Hagalundsskolans nedläggning. Beslutet att stänga skolan fattades under förra året. Skälet är att allt för få elever valde skolan. I beslutet slog nämnden fast ett antal principer som förvaltningen skulle arbeta efter. Bland annat att klasser skulle hållas samman, naturprofilen skulle bevaras och att alla elever och vårdnadshavare skulle få möjlighet att framföra önskemål. Nu har alla fått information om vad som gäller inför hösten och de mottagande skolornas rektorer har hälsat nya elever välkomna. De känns som om vi lyckats genomföra en svår, impopulär men nödvändig uppgift på bästa möjliga sätt.

* Meritvärdet utgörs av summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg. Maximalt kan eleven få 320 poäng i meritvärde.

Kommentarer
Postat av: Annika

Henrik!

Det är med glädje jag läser bloggen om var BUN lägger sina sammanträden. Helt rätt att vara i verksamheterna man ansvarar för. Det finns tyvärr politiker som inte har tänkt i de banorna, röda är dem oxå! Keep up the good work.

2008-03-12 @ 13:11:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0