Valfriheten ska öka i Solna

image58För ett antal år sedan införde de borgerliga partierna i Solna rättighet att välja förskola. Samtidigt har kommunen skyldighet att erbjuda en plats inom fyra månader. När denna rättighet och skyldighet kombineras uppstår problem. Vissa tolkar regelverket som om man inom fyra månader får plats på exakt den förskola man vill. Så enkelt är det dessvärre inte.

Jag har tidigare skrivit om den explosionsartade utvecklingen av antalet barn i Solna. På sex år har antalet barn i förskoleålder ökat med en tredjedel. Jättehärligt, men en enorm utmaning. Vi har byggt 620 förskoleplatser på drygt tre år. Byggtakten kommer även fortsättningsvis att vara hög.

Dagens Nyheter har idag en artikel om bristen på valfrihet, bland annat i Solna. Det är inte många år sedan moderaterna slogs stenhårt för valfriheten. Socialister, ivrigt påhejade av media, målade upp skräckscenarios om allt hemskt som valfriheten skulle leda till. Därför blir jag glad när media kritiskt granskar kommuner utifrån hur mycket valfrihet som erbjuds.

DN:s reportage saknar inte relevans. Valfriheten är begränsad idag eftersom trycket på förskolorna är massivt. Eftersom valfrihet är en grundbult i moderat politik är vi inte nöjda med dagens situation. En lösning på problemet är att överproducera förskoleplatser. Det skulle kosta massor av medborgarnas pengar. Lösningen vi nu arbetar på är smartare än så.

Idag gäller de fyra månaderna som planeringshorisont för såväl familjen som för staden. Det säger sig själv att det är svårt att ge valfrihet med så tajta marginaler. Därför ändrar Solna stad kösystemet. Tanken är att man via stadens hemsida kan anmäla sig till en förskola så fort barnet har ett personnummer. På hemsidan ska det gå att utläsa prognostiserad kötid. På så sätt får både familjen, staden och de fristående förskolorna tid att planera.

Den som väljer att anmäla sig fyra månader innan kommer ha fortsatt svårt att få precis det man vill, men för dem som planerar i god tid kommer valfriheten att ha ett verkligt innehåll.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0