Kommuner ska inte begränsa gymnasieelever

Som ordförande i Kommunförbundet Stockholms läns (KSL) utbildningsberedning driver jag frågan om en gemensam gymnasieutbildningsregion hårt. Sedan i höstas har ett gemensamt intagningskansli varit igång och fungerar väl. Inför årets intagningar har vi tecknat ett samverkansavtal mellan länets kommuner som ökar elevernas valfrihet. Eleverna söker nu friare över kommungränserna. Tyvärr har vi ännu inte inkluderat alla kommuner och alla program. Stockholm stad vill inte ha ett samverkansavtal med övriga kommuner om samhälls- och naturprogrammen. Det är ett bekymmer.

Nu pågår ett intensivt arbete för att nå ett nytt bättre och mer långtgående samverkansavtal till nästa år. Som en del av det arbetet samlades igår nämndpresidier och förvaltningschefer från länets alla kommuner på ett seminarium i KSL:s regi. När jag inledde slog jag fast att målet är ett avtal som omfattar alla kommuner och alla program. Viljeyttringarna från kommunernas representanter var solklar. Alla ställer upp bakom den målsättningen. Självklart ska elever kunna välja fritt bland det breda utbud som Stockholms län sammantaget kan erbjuda.

Dessvärre var inte skolborgarrådet från Stockholm närvarande. Eftersom det är i Stockholm stad knuten sitter var detta mycket olyckligt. Det är svårt att resonera med någon som inte finns med runt bordet. Jag kommer att framföra den samlade uppfattningen från de 25 länskommunerna på annat sätt.

Bilden: Gymnasiemässan i höstas där tusentals elever fick information om i princip alla gymnasieskolor i länet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0