Ytterligare 7 miljoner kronor till skolan 2008

På barn- och utbildningsnämndens sammanträde igår behandlades delårsrapporten. Prognosen för helåret visar på ett underskott på 12,2 miljoner kronor vilket utgör cirka 1,5 procent av budgeten. Det största underskottet står resultatenheterna för. I huvudsak är det Hagalund och Bagartorp som inte får ekonomin att gå ihop.

För Hagalund budgeterade nämnden en buffert på 5,1 miljoner kronor. Enligt delårsrapporten blir utfallet 8,6 miljoner kronor. Bufferten tog hänsyn till att ett antal elever skulle lämna Hagalundsskolan inför och under våren. Den tendensen har dock visat sig vara starkare. I denna del av budgeten saknas det därmed 3,5 miljoner kronor.


Bagartorp har, genom byggnationen av Järvastaden, en befolkningsökning som inom kort gör att skolan kommer att bära sig. Det är dock svårt att bedöma takten på byggnationen. En annan osäkerhet ligger i hur stor andel av eleverna som kommer att välja Bagartorpsskolan. I avvaktan på befolkningsökningen har elevantalet under ett antal år varit för lågt. Vår bedömning i budgetarbetet inför 2008 var att antalet elever skulle vara högre. Underskottet i Bagartorp uppgår till 3,3 miljoner kronor.


Båda dessa ökade kostnader är av övergående strukturell
art. Beslut om att lägga ner Hagalundsskolan är fattat och inflyttningen i Bagartorp fortsätter. Därför kommer
majoriteten i Solna att skjuta till 7 miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden för 2008. Därmed återstår 5,2 miljoner kronor i prognostiserat underskott. Detta beräknar
vi att nämnden kan hantera. Förvaltningen kommer nu
arbeta hårt med de verksamheter som har röda siffror.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0