Balter på middag

image112
Solna stad har ett flertal internationella samarbeten. Denna gång handlar det om elever på högstadiet som övar debatteknik på engelska. Bagartorpsskolan har tillsammans med en skola från Valmiera i Lettland och en skola från Viljandi i Estland tagit initiativet som finansieras från EU. Imorgon kommer eleverna att ha en debatttävling i fullmäktigesalen i stadshuset. Nu ikväll har jag haft förmånen att äta middag med gästerna från Estland och Lettland. Med var givetvis även elever och personal från Solna.

Lagen består av en elev från varje land. Idag har lagen förberett sig väl. Tre olika frågor kommer att debatteras och eleverna måste förbereda sig för att debattera både för och emot. Först imorgon lottas varje lags utgångspunkt. Detta är ett mycket gott exempel på hur internationellt samarbete kan bidra till att öka kvaliteten i skolan. Utöver att eleverna får nya kontakter med andra erfarenheter tränas engelska, samhällsengagemang och kritiskt tänkande.

Vid middagen ikväll hälsade jag delegationerna välkomna till Sverige och till Solna. Jag sade bland annat att trots att jag bara (!) är 35 år har otroligt mycket hänt i Europa sedan jag gick i högstadiet. Då var vår kontinent delad i en fri del med demokrati och marknadsekonomi och i en totalitär med kommunism och förtryck. Idag är Estland och Lettland fria stater som liksom Sverige är aktiva medlemmar i EU.

Utan EU hade inte utvecklingen i vår del av världen gått framåt som den faktiskt gjort. Europeiska Unionen är inte främst en organisation med parlament, kommission etc. Unionen är framför allt en idé om hur vi tillsammans kan undvika konflikter och utveckla våra samhällen. Europa är inte heller främst en bit land. Europa är vi alla som på olika sätt försöker göra framtiden lite ljusare.

Kommentarer
Postat av: eva-lotta aste

TACK för en jättegod middag!

Nu på morgonen är alla lite spända inför dagens debatt!
Bussen går om 5 minuter till Solna centrum.
Hoppas vi ses där!

Mvh Eva-lotta

2008-04-22 @ 08:28:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0