Lika villkor för alla skolor

image88På tisdagens sammanträde med barn- och utbildningsnämnden avhandlades två separata ärenden som båda handlade om att skapa lika villkor mellan enskilda och kommunala skolor och förskolor. Under ett år har en arbetsgrupp jobbat med att kartlägga vad Solna stad kan göra för att skapa mer likvärdiga villkor. Gruppen har bestått av nämndens presidium, företrädare för central förvaltning och representanter från såväl kommunala som fristående förskolor och skolor. Det är viktigt att alla aspekter belyses.

Det ena ärendet var den rapport arbetsgruppen ovan tagit fram. Ett förslag är att de kommunala enheterna ska bära med sig över- respektive underskott mellan budgetår. På så sätt skapar vi inte bara likvärdiga villkor. Vi ser också till att skapa ekonomisk medvetenhet i verksamheterna. Ett annat förslag är att göra varje skola till ett eget LAS-område. Det innebär att man både kan anställa och friställa personal lokalt.

Det andra ärendet var att svara på en remiss från regeringen om lika villkor mellan fristående och kommunala skolor. Eftersom den statliga styrningen av skolan är hård är det mycket som behöver ändras nationellt. En viktig fråga handlar om elevernas rätt till en skola i närområdet. Idag kan inte kommunerna teckna avtal med en fristående skola om förtur för elever i ett givet geografiskt område. Det skulle vara en stor framgång om detta ändrades.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0