Lyckligare människor till höger

image79Christian Bjørnskov, forskare vid Aarhus School of Business, har  analyserat data från World Values Survey. Slutsatsen är att ju längre vänsterut man befinner sig, desto olyckligare är man. Den ytlige kan kanske tro att det har med pengar att göra. Det finns dock inget  samband mellan lycka och människors ekonomiska sits.

Sambandet är att lycka hänger ihop med hur rättvist man uppfattar att samhället är. De till vänster uppfattar oftare samhället som orättvist, och det gör dem bekymrade och därmed olyckliga, även om de själva har det bra. Resultaten är samma i alla 70 länder som ingått i studien. Liknade studier i USA har konsekvent visat samma sak i över 30 år. Inte ens att leva i stater som Sverige, med en enorm offentlig sektor, påverkar resultaten.

För mig är inte detta förvånande. Människor som sätter tilltro till sin egen förmåga och tar ansvar för sitt liv har stora förutsättningar att bli lyckliga. Lägger man ansvaret utanför sig själv, till exempel på staten eller samhället, blir man lätt ett offer för omständigheterna. Tror man att det är någon annan som håller i ratten känner man sig självklart maktlös när det svänger åt ett håll man inte tycker om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0