Plus 2800 miljoner kronor

image63På kommunfullmäktigesammanträdet i måndags godkändes årsredovisningen för 2007. Sedan Solna fick ett borgerligt styre 1998 har den ekonomiska utvecklingen varit fantastisk. Överskott alla år! Bara de senaste fem åren har staden sammantagit gjort ett överskott på 575 miljoner kronor.

Våra kritiker hävdar att vi bara klarar av att visa sådana resultat för att vi säljer stadens egendom. Det är långtifrån hela sanningen men visst ligger det något i det. Tillgångar som staden inte behöver för att ge god service säljer vi. Samma kritiker påstår att vi lever upp tillgångarna. Detta är direkt fel.

Överskottet har först och främst gått till att betala av stadens lån. På så sätt slipper vi att årligen betala sura räntor, vilket flertalet av landets kommuner gör. Sedan vi blev skuldfria har vi placerat överskotten så att de istället ger årlig utdelning som vi använder till att ge god kommunal service. Solna stads finansiella tillgångar uppgick vid årsskiftet till 2,8 miljarder kronor.

Ofta får man höra att vi är så snåla bara för att vi envisas med att ha landets lägsta skatt i Solna. Vi hävdar då att vi är generösa mot kärnverksamheterna. Anslagen till skolan och äldreomsorgen är jämförelsevis höga i Solna. Detta får våra politiska motståndare inte ihop. Låg skatt och höga anslag går i deras värld inte att kombinera. I vår verklighet går det alldeles utmärkt.  Med cirka 150 miljoner i finansiellt överskott.

Kommentarer
Postat av: A

Varför inte sänka skatten ytterligare i sådant fall? Tycker inte att det är rätt att en kommun ska ta ut mer från invånarna än vad som faktiskt behövs.

2008-04-07 @ 19:38:00
Postat av: Henrik

Det är en befogad kritik. Det finns inget självändamål att spara solnabornas pengar på hög. Vi kommer fortsätta att sänka skatten. Det förutsätter att vi får våra alliansvänner med på förslaget.

2008-04-07 @ 20:06:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0