Rätt att lägga ner IV

image71Svensk skolpolitik har under ett antal år präglats av ett utbrett strutsbeteende. När grundskolan misslyckats har man sänkt kraven till gymnasiet. När gymnasiet misslyckats har man sänkt kraven till högskolor och universitet. Detta är naturligtvis ett helt galet sätt att bedriva skolpolitik på. Därför är Gymnasieutredningens förslag att lägga ner det individuella programmet ett viktigt steg i rätt riktning.

Gymnasieskolans uppgift är att förbereda eleverna för yrkeslivet eller högre utbildning. Denna uppgift och detta fokus måste vara vägledande från första dagen en elev promenerar in på gymnasiet. För att detta ska vara möjligt måste eleverna ha med sig nödvändiga kunskaper från grundskolan. Idag lägger gymnasieskolorna stora resurser på att bedriva utbildning på grundskolenivå. Problemet måste lösas i grundskolan.

Idén med det individuella programmet bygger på motsatsen. Därför är det helt rätt att lägga ner detta program för att istället se över grundskolan. Utredningens förslag är att erbjuda de elever som inte har tillräckliga kunskaper efter nian att gå ett tionde år i grundskolan. Den svenska skolplikten fokuserar allt för mycket på tid. Det är bättre om man fokuserar på vad alla elever som lämnar grundskolan ska kunna.

Kommentarer
Postat av: Annika

Fördelen med att lägga ned IV är också att stärka elevernas självkänsla då dem ofta ser sig som värdelösa för att de inte når målen i kärnämnena. Bara ordet IV har så negativ klang. Henrik! fortfarande inga nya SYV-tjänster i Solna!! Den blå fanan måste vaja även i den yrkesgruppen *ler*

2008-04-03 @ 15:19:27
Postat av: Henrik

Hej Annika,
Du har helt rätt. Visst mår eleverna bättre om man inte sätter dem i en situation de inte behärskar. Man måste först lära dig att gå innan man kan springa. Våra SYV-are trivs uppenbarligen så bra att de inte blir några lediga platser :-) Ge inte upp!

2008-04-03 @ 15:25:56
Postat av: Annika

Hej Henrik!

Jag ger aldrig upp!

2008-04-03 @ 15:30:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0