Dumt att lura barnen

Imorgon är det skolstart i Solna. Nytt är att alla barn i grundskolan ska få skriftliga omdömen. Den borgerliga majoriteten i Solna gav för flera år sedan alla rätt att få ett skriftligt omdöme om man som förälder eller elev så önskade.

Först ansökte vi om att få bli försökskommun med tidigare betyg hos den dåvarande regeringen. Föga förvånande blev det tvärstopp. Därefter gjorde vi det bästa av situationen och införde skriftliga omdömen. Nu är det lag att alla ska få det.

Skälet är självklart. Desto mer strukturerad och konstruktiv information elev och vårdnadshavare får om studieresultaten, desto större chans att ge rätt stöd tidigt. Denna enkla syn delar inte alla. Socialdemokraternas skolpolitiska talesman Marie Granlund uttrycker en rädsla över att små barn riskerar att dömas ut som underkända. Är det bättre att ge alla godkänt för att inte riskera att göra någon ledsen?

Det är den skolpolitiken vi nu ser frukterna av. Gymnasieskolan måste ägna kraft åt att reparera det grundskolan inte klarat av. Är det inte bättre att skolan ger tydliga signaler även om, eller särskilt om, eleven har problem? Det är först då skola och hem gemensamt kan ge rätt stöd i tid. Den nya lagen är ett stort steg framåt för den svenska skolan. Det är hög tid att sluta lura barnen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0