Mer valfrihet i skolan

Moderaterna presenterar nu en rapport med förslag som ska underlätta för fristående alternativ inom svenskt skolväsende. Debatten om friskolorna har pågått länge och delat blocken. De borgerliga partierna har varit pådrivande för fler friskolor medan de röda partierna kämpat mot. Så är det fortfarande trots att 160000 elever idag valt att gå i friskola och ytterligare 75000 barn går i fristående förskolor. Människor efterfrågar alternativ i allt större utsträckning.


Partierna på vänsterkanten har ifrågasatt friskolorna ända sedan starten. De påstås kosta mer pengar. De sägs bidra till segregation och öka klyftorna.  De hävdar att friskolorna dränerar de kommunala skolorna på pengar och försämrar kvaliteten. Inget är sant och det beläggs väl av olika forskare och myndigheter. Sanningen är den motsatta. Att socialdemokraterna och vänsterpartiet fortfarande år 2008 kämpar för kommunala monopol är mycket besynnerligt.

Moderaternas utgångspunkt är en annan. Det inget självändamål att elever går i friskolor. Det viktigaste är att alla elever får tillgång till en högkvalitativ undervisning. Men friskolor bidrar till ökad mångfald, vilket behövs för att tillmötesgå människors olika behov och förutsättningar. En skola för alla existerar inte. Vi behöver stora skolor, små skolor, olika pedagogiska alternativ, språkliga inriktningar, kulturskolor etc. Valfriheten förutsätter att det finns olika alternativ att välja mellan, och att det är eleverna och deras föräldrar som, genom sina val, avgör vilka skolor som verkligen behövs. Friskolorna existerar bara om det finns elever som vill gå där.

Moderaterna är den starkaste rösten för frihet i Sverige och tar därför nya initiativ för att trygga valfriheten. Dagens regler tillkom i början av 1990-talet och nu behöver de anpassas till dagens samhälle. Följande sju punkter är angelägna att genomföra för att öka valfriheten för medborgarna och få mer likvärdiga spelregler mellan kommunala skolor och friskolor.


1. Befria de kommunala skolorna

De kommunala skolorna ska bli friare så att de kan konkurrera på lika villkor.


2. Frisök stärker de kommunala gymnasierna

Alla gymnasieskolor ska kunna rekrytera elever från andra kommuner oavsett om skolan är fristående eller kommunal.


3. Enklare att starta friskola

De som uppfyller kvalitetskraven ska få rätt att starta friskola. En ny effektivare tillståndsprocess måste utarbetas


4. Skärpt kontroll och snabbare sanktioner

Uppföljningen av kvaliteten måste skärpas. Det är relativt svårt att starta friskola idag, men lätt att behålla tillståndet även om man missköter sig. Det borde vara tvärtom.

5. Rättvis skolpeng

Trots en femtonårig lagstiftning som ska garantera likvärdiga villkor mellan kommunala skolor och friskolor så förekommer varje år att domstolar upphäver kommuners bidragsbeslut därför att kommunen försökt gynna den egna verksamheten.

6. Underlätta avknoppningar

Det finns ett stort intresse från lärare och rektorer att ta över sina skolor. Nu behövs klara förtydliganden i lagstiftningen för att personalen ska ha möjlighet att ta över en skola.


7. Inför valfrihet för vuxenstuderande, Frivux

Rätten att välja komvux i grannkommunen eller hos en privat anordnare, på samma sätt som inom grundskolan och i gymnasiet, bör införas.

Läs rapporten i sin helhet.


Kommentarer
Postat av: Eva Eriksson

Att socialdemokraterna skulle kämpa för kommunala monopol är helt enkelt lögnaktigt att påstå, det kan vem som helst se i de kommunala beslutsunderlagen. Att vi däremot kämpar för det som är bra för eleverna oavsett huvudman det är sant. Kom igen nu Henrik, försök vara åtminstone lite saklig! Eva

2008-08-12 @ 23:32:07
Postat av: Henrik

Det stämmer att socialdemokraterna under de senaste åren tagit steg i rätt riktning. Attityden mot friskolor är annorlunda idag. Detta kan man se i allmänt hållna texter. I praktisk politik är det dock sällan den positiva inställningen syns. Finns det minsta möjlighet att de kommunala skolorna får ökad konkurrens är motståndet massivt. Det kan man se i de kommunala beslutsunderlagen.



Eftersom du Eva är socialdemokratisk skolpolitiker vore det intressant att höra vad du anser om förslagen i mitt inlägg.

2008-08-13 @ 09:16:11
Postat av: Henrik

Ytterligare en tanke: Om ni vinner valet ska ni regera med vänsterpartiet som vill stänga alla friskolor, förbjuda betyg och avskaffa läxorna.



Hur ska det gå?

2008-08-13 @ 09:18:11
Postat av: Annika

Ojdå, förbjuda betyg?? Hur tänker sig vänsterpartiet då att eleverna ska bedömas?? Eller ska det inte finnas några konkurrensmedel alls?? Betyg i skolan har funnits i Sverige sedan urminnes tider och har alltid varit det medel som på ett mest rättvist sätt bedömer elevernas förkunskaper. Avskaffa läxor?? har dem fått ovanligt mycket solsting eller vad?? Hur ska den svenska skolan se ut då, ska eleverna sitta på mjuka kuddar på golvet i ring och sjunga kampsånger??? Ja jisses, så mycket galet det finns från den röda sidan!! Den svenska skolan har blivit på tok för slapp som den är, tro mig jag vet vad jag skriver om för jag arbetar själv inom skolan...

2008-08-13 @ 09:24:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0