Snö i augusti

Idag arrangerades traditionsenligt Filmstadens dag i Gamla Filmstaden, Solna. Jag tog med äldsta dottern på ett arrangemang som imponerade. Trots sommarvärmen möttes man av vinter och snö när man passerade den vackra porten. Det var ett konkret sätt att visa hur man skapar filmmiljöer.

Redan 1920 invigdes Filmstaden som kom att bli Europas modernaste filmstudioområde. Greta Garbo och Ingrid Bergman inledde sina karriärer i ateljéerna i Råsunda.

Över 350 filmer spelades in på området som före 1920 var en strutsfarm. På den tiden var det populärt för damerna att ha en rejäl fjäder i hatten. Den första filmen som spelades in var Victor Sjöströms Körkarlen. Bland de andra mästerverken kan nämnas Det sjunde inseglet (1956) och Pippi Långstrump (1969).

Området ägs idag av Skanska och HSB. Tillsammans med Solna stad har de skapat en levande stadsmiljö för boende, företag och allmänhet i sann kulturhistorisk anda. I Filmstaden huserar de stora filmbolagen vilket gör området till Sveriges hetaste filmkluster.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0