Ryssar vill lära av Solna


Intresset för Solna är stort. Vår stad tar emot många delegationer som vill besöka en skola, höra om vår äldreomsorg eller lära sig vad vi gjort för att få en så positiv utveckling. Solna är företagsvänligast, har det högsta tillväxten och den lägsta skatten i landet. Det i sin tur gör att vi är skuldfria, har en rejäl slant på banken och har råd att satsa på den viktiga samhällsservicen.

Senaste besöket var en delegation från moderaternas samarbetsparti i Ryssland. De har ännu inte någon större erfarenhet av att vara i majoritet. Det finns en kille som heter Putin som står i vägen. Våra ryska vänner vill lära sig hur man framgångsrikt styr så att de är redo när de börjar vinna val.

Mitt anförande hade rubriken: "Solna - from a municipality in crisis to a role model". Så är det faktiskt. Vi behöver bara gå femton år tillbaka för att se ett helt annat Solna än det vi ser idag. Då var staden mest känd för vårdskandalen på Polhemsgården. Sossarna chockhöjde skatten utan att vidta nödvändiga åtgärder. Medborgarna blev fattigare och den offentliga servicen sämre.

Sedan dess har det hänt en hel del. Under mitt anförande försökte jag sammanfatta de huvudsakliga principerna bakom framgångarna. För det första har vi haft fullt fokus på tillväxt. Det handlar helt enkelt om att stimulera de skapande krafterna i samhället. För det andra har vi tillämpat arbetslinjen fullt ut. Människor ska arbeta, inte gå på bidrag. För det tredje har vi infört allt mer valfrihet och stimulerat mångfald. En skola kan inte passa alla.

För det fjärde har vi skapat konkurrens inom tidigare offentliga monopol. Detta har i viss mån pressat kostnaderna. I ännu större omfattning har kvaliteten ökat. För det femte har vi skött ekonomin på ett ansvarsfullt sätt. Sist men inte minst har vi prioriterat kärnverksamheterna. Vi vågar ta ställning för vad skattebetalarna ska stå för men också vad de inte ska stå för.

Jag hoppas och tror att dessa sex principer är gångbara oavsett var i världen det behövs ett framsynt politiskt alternativ.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0