Besök på förskolorna Taurus och Tellus

Häromdagen besökte förvaltningschefen och jag förskolorna Taurus och Tellus i Bergshamra. Båda dessa förskolor arbetar med Reggio Emilia-pedagogik och de sticker ut genom att ha stora barngrupper. Jag har länge talat om att personaltätheten är ett viktigare mått än barngruppernas storlek. Taurus och Tellus är goda exempel på detta.


Inne på förskolorna är det ordning och reda. Detta var extra tydligt i ateljén på Taurus där pysselmaterialet ligger prydligt upplagt. Barnen får lära sig att hålla ordning. Arbetslagsledaren Susanna Sollander gav oss en intressant och bra presentation av verksamheten.

På Tellus går 100 barn i tre grupper - alltså 33 barn i varje grupp. Arbetet är flexibelt vilket innebär att man oftast genomför pedagogiska moment i grupper om sex barn. Arbetslagsledaren Elisabeth Bonfant är tydlig med att man organiserar verksamheten efter barnens behov - inte de vuxnas.


Lokalerna anpassas i första hand till den pedagogiska verksamheten. Elisabeth uttryckte det med orden: "man äter där det finns ett bord och man sover där det finns ett golv". Vanligtvis gör man tvärtom. Först bestämmer man var man sover och äter - därefter ser man vad som återstår för den pedagogiska verksamheten. Förskolan Tellus utgångspunkt som gör att man kan arbeta mycket flexibelt med ytorna.


Tack Susanna och Elisabeth för en inspirerande eftermiddag. Ni gör ett fantastiskt jobb!

Bilderna: Susanne på Taurus visar ateljén. Elisabeth på Tellus berättar om Reggio Emilia. Biträdande rektor Catharina Arvidsson har anledning att vara stolt över verksamheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0