Solna satsar på skärpt kvalitetsgranskning

PRESSMEDDELANDE
Solna stad
Henrik Kelfve (m), barn- och utbildningsnämndens ordförande

Genom en skärpt kvalitetsgranskning ska resultaten i Solnas skolor förbättras. Kunskapsresultaten ligger idag strax över det förväntade värdet (SALSA) som Skolverket årligen tar fram. Barn- och utbildningsnämnden har nu fastställt ett antal kvalitetsmått som lättillgängligt ska presenteras på stadens hemsida. Måtten har tagits fram i samarbete med föräldrar. Resultaten kommer att ligga till grund för en tydligare målstyrning gentemot varje skola eller förskola i Solna. Såväl kommunala som enskilda verksamheter ingår i granskningen.


- Genom en vassare och öppnare kvalitetsgranskning underlättar vi för barn och föräldrar att göra medvetna val. Synliggörande av resultaten leder även till att upprätthålla och stärka utvecklingsarbetet. Alla skolor och förskolor i Solna ska ständigt sträva mot att förbättra elevernas resultat, säger skolkommunalrådet Henrik Kelfve.


Under hösten kommer kvalitetsmåtten successivt att presenteras på stadens hemsida. De mått barn- och utbildningsnämnden fastställt är:


Förskola

• Barnens trivsel

• Barnens trygghet

• Antal barn per pedagog

• Andel personal med högskolebehörighet


Grundskola

• Elevernas trivsel

• Elevernas trygghet

• Andel elever som är behöriga till gymnasieskolan

• Andel elever som uppnår målen i alla ämnen (åk 5)

• Andel elever som uppnår målen i alla ämnen (åk 9)

• Andel elever som uppnår målen i 16 ämnen (åk 9)

• Genomsnittligt meritvärde

• Antal elever per lärare

• Andel lärare med högskoleutbildning


För mer information:

Henrik Kelfve (m), 070-344 71 70, henrik.kelfve@solna.se


Kommentarer
Postat av: Johan

Då kommer en spontan fråga:

Är måtten prioriterade?

Dvs är det viktigare att ett barn trivs på förskolan än att det är tryggt?En annan fråga som intresserar: Finns det några konkreta mål satta kring varje punkt och vad ser ni blir konsekvenserna om en skola eller förskola inte når dem?

2008-09-21 @ 01:23:03
URL: http://www.kamurshol.se/
Postat av: Henrik

Johan,

Tack för dina frågor. De mått vi fattat beslut om är prioriterade. De bildar en naturlig helhet med kunskap och trygghet som utgångspunkt. Ett barn som inte är tryggt trivs inte och tvärtom.Nästa steg blir att varje skola och förskola ska sätta mål utifrån dagens resultat. Utgångspunkten är att ständigt sträva mot att bli bättre. Nämnden ska fastställa och följa upp målen.Om en verksamhet inte når målen ska vi analysera skälen. Konsekvenserna blir därefter. Staden finns till för medborgarna så vi är beredda att göra det som krävs.

2008-09-22 @ 06:51:29
Postat av: Johan

Hej Henrik, tack för ditt politiskt skickliga svar.Om varje mål sätts utifrån dagens resultat kan varje enhet bli bättre men några kan fortfarande ligga väldigt långt efter.Det borde rimligen finnas en lägstanivå som alla ska klara. Precis som eleverna i skolan har. Där duger det ju inte att gå från botten och ett steg upp, trots att det är en förbättring.Vårt gemensamma mål måste väl ändå vara att alla förskolor och skolor ska vara minst godkända. Allt annat borde vara en skam i Sveriges rikaste och barnvänligaste kommun.

2008-09-23 @ 22:59:52
URL: http://www.kamurshol.se/
Postat av: Edvin Ala(m)

Det är positivt att kvalitétsgranskningen skärps.

2008-09-24 @ 00:59:34
URL: http://edvinalam.wordpress.com
Postat av: Johan

Edvin.

Jag säger inte annat.

Men den positiva effekten av en kvalitétsgranskning kan bara komma om man har något att mäta emot.

Att bara granska mer ger i sig inget, eller väldigt lite, resultat.Det jag undrar är ganska enkelt. När ni tänker ex.vis "Barnens trygghet":

- Vilken är skalan och hur har ni kommit fram till den?

- Vad är "godkänt"?

- På vilket sätt kommer "icke godkänt" hanteras? Genom straff, genom stöd?Nu råder det inköpsstopp i skolan. Vilket bl.a. inneburit att det inte finns pengar att ta in vikarier. Hur ställer ni er till en höjd kostnad till följd av högre krav på kvalité?

2008-09-25 @ 22:19:42
URL: http://www.kamurshol.se/
Postat av: Henrik

Johan,Jag delar dina synpunkter. Barnens trygghet kommer vi att mäta genom kundnöjdhetsundersökningar. Det lutar åt att vi kommer handla upp dessa gemensamt med ett tjugotal kommuner i länet. På så sätt blir jämförelseytan större än bara Solna. Tanken är också att vi återkommande ställer samma frågor.Alla barn och ungdomar ska vara trygga. Det är vår lägstanivå. Med hjälp av undersökningarna kan vi se goda exempel som kan bidra till att vi når det målet.

2008-09-26 @ 11:19:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0