Många studentbostäder i Solna

Debatten om studentbostäder kommer den här tiden varje år. Det är lätt att förstå den frustration de studerande känner eftersom trycket på regionens bostadsmarknad är hårt. Studenterna är oerhört viktiga för en tillväxtregion. Därför måste man ta frågan om möjligheter till bostad på allvar. Det gör vi i Solna.

Enligt Stockholms Studenters Centralorganisation finns det fem bostadsaktörer som erbjuder studentbostäder i stockholmsregionen. Den i särklass största är SSSB. De andra är Svenska Bostäder, Kista Studentbostäder, Studenthemmet Tempus och AP-fastigheter. Möjligen kan det finnas ytterligare någon som inte går att hitta via Stockholms Universitets hemsida.

Sammanställer man dessa fem aktörers samlade innehav blir det totalt drygt 10.000 bostäder. 69 procent av dem ligger i Stockholm, 23 procent av dem ligger i Solna och resterande 8 procent i Nacka, Huddinge, Lidingö och Täby. Idel borgerliga kommuner kan tilläggas.

Knappt en fjärdedel av samtliga studentbostäder ligger alltså i Solna. Ser man till befolkningen blir Solnas satsning på studenterna ännu tydligare. I Solna finns det en studentbostad per 28 invånare. Näst bäst är Stockholm med en bostad per 113 invånare.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet i Solna gjorde häromdagen ett utspel om att göra om stadshuset till studentbostäder. Hon underbygger detta utspel med påståenden som är mycket märkliga. För det första hävdar hon att stadshuset är halvtomt. Detta är fel. Sant är att delar av huset blivit tomma i vilka staden flyttar in verksamhet som tidigare låg ute på stan. Då sparar vi pengar till skattebetalarna.

För det andra påstår hon att politikerna sänder signaler att man inte vill ha några studenter. Det gäller uppenbarligen inte Solna mot bakgrund av hur många studentbostäder vi har. Däremot finns det inte en enda röd kommun bland de som erbjuder studentbostäder enligt universitetets hemsida. I dessa kommuner håller jag med om att signalen till studenterna är olycklig.

Vidare skriver hon att det är skandal att Solna inte bidrar till att öka företagens möjligheter att rekrytera välutbildad kompetens. Återigen - vi har flest studentbostäder. Dessutom blir Solna återkommande utnämnd till företagsvänligaste kommunen i Sverige med den högsta tillväxten.

* Diagram: Andelen studentbostäder i Stockholms län
* Bild: Studentbostäder i Frösunda


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0