Vårdnadsbidrag införs i Solna

PRESSMEDDELANDE
Moderaterna i Solna stad
Henrik Kelfve (m), barn- och utbildningsnämndens ordförande


Den borgerliga majoriteten i Solna har nu beslutat att införa vårdnadsbidrag från den 1 oktober i år. Vårdnadsbidraget betalas ut med 3000 kronor per månad per barn och kalendermånad för barn som är folkbokförda i Solna och som inte har plats i förskoleverksamhet. Bidraget kan betalas ut för barn mellan 1 och 3 år.


- Beslutet om att införa vårdnadsbidrag ökar valfriheten för Solnas barnfamiljer. Det blir också ett rättvisare system eftersom alla barnfamiljer får stöd. Det känns mycket tillfredsställande att fatta beslut som ökar möjligheterna för föräldrar att spendera tid med sina barn, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Henrik Kelfve (m).

Kostnaden för vårdnadsbidraget är svår att beräkna eftersom kalkylerna bygger på ett antal osäkra faktorer. Bedömningen är dock att reformen kostar 6 miljoner kronor per år. Barn- och utbildningsnämnden får därmed ett tillskott på 1,5 miljoner kronor för det sista kvartalet 2008. Därmed kommer införandet av vårdnadsbidraget inte att ske på bekostnad av någon annan verksamhet.

För mer information:
Henrik Kelfve (m), barn- och utbildningsnämndens ordförande Solna stad, 070-344 71 70
Petter Lindfors (m), politisk sekreterare Solna stad, 073-660 94 49


Fakta om Solna

I förra inlägget skrev jag om ett besök i Solna från Turkiet. Den presentation av Solna jag gav besökarna kan även intressera någon inföding. Därför kommer här några fakta om Solna:

- Solna är Sveriges tredje minsta kommun till ytan
- Invånarantalet uppgick vid årsskiftet till 63 318
- Staden växer med cirka 1 600 personer varje år
- 21 procent av solnaborna är födda utomlands

- Staden har lägst skatt i Sverige
- Solna har 66 000 arbetsplatser
- Vi har landets högsta företagstäthet med 8 000 företag
- 57 000 pendlar in

- 23 000 pendlar ut
- Det finns fem slott i Solna
- 97 procent av bostäderna är lägenheter
- 52 procent av hushållen är ensamstående

- Landets högsta tillväxt
- Extremt låg arbetslöshet
- Företagsvänligaste staden i Sverige
- Solna bygger fem stadsdelar
- En tredjedel av ytan förblir grön

Turkiskt besök i Solna

Moderaterna samarbetar med systerpartier runt om i världen. Detta sker genom Jarl Hjalmarson Stiftelsen som jag skrivit om förut. Jag har vid ett flertal tillfällen, i stiftelsens regi, rest till länder där partierna har behov av att utvecklas. I februari besökte jag AK -partiet i Istanbul, Turkiet. Där höll jag ett antal föredrag om mediahantering, kampanjstrategi och politiskt arbete generellt.

AK-partiets ungdomsförbund  har nu besökt Sverige och en programpunkt var att komma till Solna. De var intresserade av hur vi samarbetar inom majoriteten och hur vi styr staden. Självklart passade jag på att berätta om Solna och ta med deltagarna på en guidad busstur. De fick se våra utbyggnadsområden, Filmstaden, Mulle Meck-parken, Ulriksdals slott och en hel del mer. Turen avslutades på Pampas Marina där vi åt lunch i solskenet.

Efter denna förmiddag är jag övertygad om att de har med sig ett antal positiva intryck från vår vackra stad. Stort tack till stadens turistchef Caroline Thorén som på ett engagerat sätt höll i den guidade turen.


Utvalda åskådare hurrade längs vägen

Kina invaderade Tibet 1949 vilket förkastades av FN. Tio år senare inleddes ett uppror i huvudstaden Lhasa vilket brutalt slogs ner av den kinesiska "Folkets befrielsearmé". Där kan man tala om ett missvisande namn. Denna befrielsearmé dödade nära 90 000 tibetaner under ett år. Ytterligare 80 000 flydde över Himalaya till Indien. Ännu idag anses politisk aktivism, stöd för Dalai Lama och innehavande av foto på honom som grova brott av kineserna. Resultatet är hårda domar, upp till livstids fängelse. Tortyr och förföljelse är vardagsmat.

Lhasa mottog i lördags OS-facklan. Risken för oroligheter var naturligtvis stor. Dessbättre blev det inga kravaller. Enligt Dagens Nyheters rapportering idag hurrade utvalda åskådare längs vägen. Området var avspärrat för alla som inte hade särskilt tillstånd och polispådraget var stort. Bilden som målas upp är signifikant för kommunistiska regimer. Människor förtrycks men utåt spelas ett illa regisserat skådespel upp.

Till skillnad från många andra kritiker till regimen i Kina är jag för att landet är värd för OS. På så sätt riktas världens blickar mot världens största diktatur. Det blir svårt för världens ledare att se mellan fingrarna med ett land där fängelse är vanligt för den som har fel åsikt.

* Tibets flagga på bilden är förbjuden av Kina.

Tiden läker alla sår

Ikväll känns det jobbigt. För några timmar sedan var EM-yran på topp, landslagströjan satt på och de salta nötterna var serverade. Förväntansfull spänning låg i luften. Allt detta för att svettas i 24 minuter och lida i ytterligare 66. Oavgjort hade räckt för en biljett till kvartsfinalen men ryssarna var för taggade och svenskarna för nervösa. Det är dock inte hela världen. Svenska laget levererade två bra matcher. Nästa gång blir det förhoppningsvis tre.

På tal om nästa gång - den 6 september krossar vi Albanien i VM-kvalet. Under hösten kommer ytterligare två VM-kvalmatcher att spelas på Råsunda. Den 10 september möter vi Ungern och den 11 oktober möter vi Portugal. Då kommer matchtröjan på igen och den förväntansfulla spänningen kommer åter att vara på topp!

Döda politiska karriärers sällskap


Hysteriskt rolig satir av Mattias Svensson och Fredrik Westlund. Med denna film vädjar de till alla liberala riksdagsledamöter att rösta nej till FRA-lagen.

Klicka på bilden för att se filmen.







 


Nytt försök bilda gymnasieregion

11 jun 2008

Nu finns ett nytt avtalsförslag som kan ge fritt val för Stockholmsregionens gymnasieelever. Men Stockholms stad ställer sig fortfarande utanför.

Sedan 1999 har Stockholmsregionens kommuner försökt bli överens om en gemensam gymnasieregion, utan att lyckas. En gemensam region där alla elever söker på lika villkor utifrån betyg skulle ge eleverna valfrihet men samverkan leder också till ett utbud som motsvarar efterfrågan och är ekonomiskt fördelaktigt för de inblandade. Stockholms stad vill dock även i fortsättningen reservera platserna på natur- och samhällsprogrammet för elever från den egna kommunen.

- Man måste skynda väldigt, väldigt långsamt med stora förändringar säger skolborgarrådet Lotta Edholms pressekreterare Andreas Åström (fp).

Värmdö kommun backade ur avtalet när man insåg att Stockholm inte skulle vara med.

- Kommunerna hade inte tänkt igenom avtalets konsekvenser, säger Andreas Åström.

Farhågorna är att den egna kommunens elever ska trängas bort från de populära innerstadsgymnasierna.

Målet är att få med Stockholm i gymnasieregionen säger Henrik Kelfve (m) ordförande i Kommunförbundet Stockholms läns utbildningsberedning och kommunalråd i Solna.

- Det här kommer, det är bara en fråga om när. Alla 25 länskommunerna är positiva, precis som m, kd och centern i Stockholms stad.

Anna Fredriksson, Dagens Samhälle


Stoppa FRA-lagen!

Varje människas rätt till integritet och skydd mot övergrepp är grundbultar i ett civiliserat samhälle. Därför reagerar jag med ryggmärgen över regeringens förslag om att utöka Försvarets radioanstalts (FRA) möjligheter att övervaka internet. Den skepsis jag känner delas av många. Det i sig är dock inget argument. Det är viktigt att sätta sig in i frågan, att försöka förstå förespråkarna och därefter ta ställning. Det har jag gjort och min slutsats är tveklöst - skrota förslaget nu! På onsdag ska riksdagen rösta om förslaget.

Min första anhalt i försöket att förstå var propositionen:
Försvarsunderrättelseverksamhet får endast avse utländska förhållanden (§1).

   Är inte hot som uppstår inom landet lika allvarliga? Är människors integritet inte lika vikig om de lever i ett annat land? Hur kan man garantera på förhand att informationen man fiskar upp avser utländska förhållanden? Det kan man självklart inte. All information som granskas, som inte innehåller det man enligt propositionen eftersöker, är kränkande övergrepp på enskilda människor.

Myndigheter får etablera och upprätthålla samarbete i underrättelsefrågor med andra länder och internationella organisationer (§2).
   Det finns därmed ingen garanti att informationen stannar hos svenska myndigheter. Staten ska alltså inte bara snoka i människors liv utan även skvallra om det till andra.

Min andra anhalt var Försvarets radioanstalt:
Under "Nyheter" på FRA:s hemsida ligger ett uttalande som slår fast att FRA inte kommenterar lagförslaget innan voteringen i riksdagen. Det är både smakfullt och önskvärt. Dock bryter de mot detta på samma sida. Strax intill nyheterna ligger en text som bemöter DN:s ledare i frågan.

I DN:s ledare kan man läsa att den föreslagna signalspaningen "ger Försvarsmakten rätt att utifrån ett knippe hemliga sökkriterier välja ut, granska och lagra e-post, sms och annan kabelburen kommunikation mellan vanliga svenskar som inte är misstänkta för något brott".

FRA:s kommentar är att "Detta är helt fel. Man måste skilja på Försvarsmakten och FRA". Förvisso är detta korrekt. Nu byggde DN:s kritik knappast på vilken statlig myndighet som begår övergreppen. Huvudbudskapet i citatet från DN ovan bemöts inte med en stavelse.

Som en sann liberal anser jag att varje människa har rätt till liv, frihet och egendom. Statens främsta uppgift är att garantera dessa rättigheter. Det innebär ibland att staten själv måste kränka människor. Med denna vetskap inser jag att man ibland måste fatta svåra beslut där litet ont kan göra mycket gott. Efter att ha granskat motiven till den nya lagen "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet" ser jag lite gott men mycket ont. Därför hoppas jag att en majoritet av riksdagsledamöterna på onsdag röstar mot förslaget.

Mer information om varför lagen bör stoppas hittar du på moderata ungdomsförbundets sida.


Bästa kommunerna att bo i är blåa


Tidningen Fokus rankar årligen Sveriges kommuner efter var det är bäst att bo. 30 olika kategorier ligger till grund för undersökningen, alltifrån jämställdhet och miljö till företagande och arbetslöshet.

Av de 15 bästa kommunerna har 13 borgerlig majoritet. Av dessa har tolv moderat ordförande i kommunstyrelsen. Solna är enligt undersökningen den elfte bästa kommunen i landet att leva i.

Av de 15 sämsta kommunerna styrs 13 av socialdemokraterna. Det är knappast en tillfällighet.




 


Mulle Meck-park i Solna


På söndag öppnar en helt ny lekpark i Solna. Den ligger i den nya stadsdelen Järvastaden och är en helt privatfinansierad satsning på barnen. Scenografer, konstnärer, dockmakare och snickare har på Järvastaden AB:s uppdrag skapat en underbar lekpark med Mulle Meck-tema. Anläggningen har tillkommit i samarbete med Mulle Mecks upphovsmän George Johansson och Jens Ahlbom. Ta med barnen dit och ge dem en härlig stund. Det är dessutom gratis inträde.


Vill du veta mer? Solna stadJärvastaden, SVT-ABC, Mulle Meck

Fem friskoleansökningar i Solna

På barn- och utbildningsnämndens sammanträde igår behandlades fem olika ansökningar om att starta skola i Solna. Kunskapsskolan, Spanska skolan och Olympen vill starta grundskolor. Nackademin och Lärande i Östergötland vill utöka sina befintliga gymnasieskolor. Förvaltningens förslag var att tillstyrka Spanska skolan och Lärande i Östergötland men var kritiska till de övriga tre. Oppositionspartierna var negativt inställda. De efterlyste besked från mig om var gränsen går för andelen fristående alternativ. Mitt besked är ganska enkelt. Det avgör elever och föräldrar eftersom vi infört valfrihet. Därför var majoritetens beslut att tillstyrka samtliga ansökningar.

I den borgerliga majoritetens regeringsprogram för mandatperioden står bland annat följande:


"Den positiva attityden till fristående enheter ligger fast. Alla som vill bidra i arbetet med att ge barn och ungdomar skola och barnomsorg med hög kvalitet är välkomna i Solna.
Vilka skolformer som ska finnas framöver i Solna avgörs av elevers och föräldrars fria val."


Det innebär att alla skolor som, efter Skolverkets granskning, lever upp till de gemensamma regelverken får erbjuda eleverna utbildning. Den borgerliga majoriteten är positiv till friskolor och den mångfald dessa för med sig.


Under 2000-talet har tre skolor i Solna stängts. Detta har delvis berott på konkurrensen från friskolor. Valfriheten innebär att beslut flyttas från kommunpolitikerna till eleverna och föräldrarna. Att låta varje människa styra över detta är demokrati. Om elever och föräldrar väljer andra skolor än de befintliga måste staden anpassa organisationen efter detta. Alternativet är att stoppa nya innovativa skolor, avskaffa valfriheten och därmed behålla skolor som bevisligen inte är eftertraktade av elever och föräldrar.


Fristående skolor lyckas i stor utsträckning attrahera elever från ett större geografiskt område. Därför behöver inte en ny friskola med automatik innebära att eleverna kommer från närmaste kommunala skola. Allt fler elever väljer skolor som inte ligger i närområdet. Det finns därför goda möjligheter att fylla platserna genom en god utbildning, bra resultat och en strategisk marknadsföring. Den fristående Alfaskolan som visar de i särklass bästa resultaten i Solna är ett bevis på detta. Den är så populär att de boende i närområdet har svårt att få plats, vilket är ett problem i sig.

Nu lyfter vi kunskapsresultaten

Majoriteten i Solna har höga ambitioner för skolan. Målet är att stadens skolor ska vara bland de allra bästa i landet. För att uppnå detta måste man våga se brister och ha mod att fatta nödvändiga beslut. Solna stad satsar i jämförelse med andra kommuner mycket pengar på skolan. Vår utmaning är att använda de befintliga resurserna på ett allt mer målmedvetet sätt.

I våras redovisade Skolverket resultatet av en inspektion av Solnas kommunala skolor. Ett antal brister påtalades. Solna stad ska senast den 20 augusti redovisa vilka åtgärder som ska vidtas för att komma tillrätta med problemen. På barn- och utbildningsnämndens sammanträde igår ställde sig såväl majoritet som opposition bakom ett stort antal åtgärder som ska bidra till att lyfta kunskapsresultaten i Solna.

Åtgärderna kan kategoriseras i tio olika områden:
1. Förutsättningar att nå målen i årskurs 9
2. Uppföljning och utvärdering av kunskapsresultat i samtliga ämnen i årskurs 5
3. Plan för likabehandling
4. Kvalitetsredovisning
5. Belsut om placering i särskild undervisningsgrupp
6. Verksamheten vid Nybodaskolan
7. Utbildning, undervisningstid och bedömning inom den obligatoriska särskolan
8. Skolpliktsbevakning
9. Erbjuda plats i tid inom förskoleverksamheten
10. Tillsyn över enskilt drivna fritidshem

Svaret till skolverket ska nu behandlas i kommunstyrelsen och slutligen antas av kommunfullmäktige. Nu tar vi ett viktigt steg för skolan och eleverna i Solna.

Radio Stockholm rapporterade om detta idag. Lyssna gärna på inslaget här.

Vårdnadsbidrag införs i Solna

Igår fattade majoriteten i barn- och utbildningsnämnden beslut om att införa vårdnadsbidrag från den 1 oktober. Genom detta beslut stöttas föräldrar som väljer att stanna hemma med sina barn. Valfriheten för barnfamiljerna stärks.

Kostnaden för vårdnadsbidraget är svår att beräkna eftersom kalkylerna bygger på ett antal osäkra faktorer. Bedömningen är dock att reformen kostar 6 miljoner kronor per år. Barn- och utbildningsnämnden får därmed ett tillskott på 1,5 miljoner kronor för det sista kvartalet 2008. Därmed kommer införandet av vårdnadsbidraget inte att ske på bekostnad av annan verksamhet.

Vårdnadsbidraget betalas ut med 3000 kronor per månad per barn och kalendermånad för barn som är folkbokförda i Solna och som inte har plats i förskoleverksamhet. Bidraget kan betalas ut för barn mellan 1 och 3 år.

Bra DN-artikel om gymnasieregionen

Dagens Nyheter har idag en artikel publicerad om gymnasieregionen. Artikeln handlar i huvudsak om socialdemokraterna och folkpartiet i Stockholm stads ovilja att skapa fritt gymnasieval mellan alla kommuner och inom alla nationella program. Journalisten Ulrika By har på ett bra sätt fångat kärnan i frågan och beskriver situationen på ett begripligt sätt. Vad som kunde beskrivas tydligare är att moderaterna i Stockholm stad är för liksom folkpartiet och socialdemokraterna i de 25 länskommunerna. Artikeln redovisar att det inte bara är bland politiker som frågan är stor och viktig. Även ett antal rektorer och elever vittnar om att en helt gemensam gymnasieregion med full valfrihet är rätt väg att gå.

I min egenskap av ordförande i Kommunförbundet i Stockholms läns utbildningsberedning driver jag frågan hårt. Läs gärna artikel i sin helhet.

Sverige dominerade Grekland

Detta är inte en blogg som handlar om sport. Ikväll är det dock befogat med ett undantag. EM-matchen mellan Sverige och Grekland var en uppvisning i lagmoral, kämpande och glädje - för svensk del. De regerande europamästarna Grekland lyckades inte med mycket. Sverige dominerade över hela planen. En premiärseger med 2-0 bäddar för kvartsfinal. Nu behöver vi "bara" slå Spanien och/eller Ryssland också. Fortsätter laget som ikväll blir det en baggis :-)


Dagens syftningsfel


Få saker kan bli så humoristiska som nyhetsrubriker med grava syftningsfel. Svenska Dagbladet har idag en artikel om om en 9000 år gammal stenåldershacka som hittades 1875. Sedan dess har den varit utställd på flera olika museum. Arkeologen Bengt Nordqvist har nu, drygt 130 år senare, upptäckt en människokropp på stenhackan.

Svenskans rubrik på artikeln lyder:
"Sällsynt fynd av huvudlös shaman"

Min stilla undran är vad en shaman gör på stadsmuseet i Göteborg och hur han/hon kunde göra ett fynd utan att ha ett huvud.

Sänkt skatt ger mer än löneökningar

Skattebetalarnas förening har studerat vad som hänt i svenska folkets plånböcker de senaste åren. En genomsnittlig grundskollärare har haft en löneökningseffekt på 1 059 kronor och en skattesänkningseffekt på 1 221 kronor. Motsvarande siffror för en sjuksköterska är 791 respektive 1 284 kronor. Köpkraften har därmed påverkats mer av skattesänkningarna än av löneökningarna. Eftersom siffrorna är nationella är effekten ännu större i Solna eftersom vi sänker den redan låga kommunalskatten.

Läs gärna rapporten "Löneutvecklingen och skatterna" från Skattebetalarnas förening.


Borgmästaren som slutade patrullera



I senaste nummret av Handelskammartidningen (4/2008) kan detta reportag beskådas. Tidningen ges ut av Stockholms Handelskammare. Artikeln handlar om Solnas borgmästare Lars-Erik Salminen (m) och vår stads företagarvänliga attityd.

* Klicka på bilden för att läsa artikeln.

Medborgarceremoni på Confidencen

Till nationaldagen bjuds traditionsenligt det senaste årets nya svenska medborgare i Solna in till en högtidsstund. Ceremonin hålls på Confidencen i Ulriksdals slottspark. Deltagarna bjuds på opera, körsång och Confidencens primadonna Kjerstin Dellert talar och sjunger. Kommunfullmäktiges ordförande Sven Kinnander (m) håller tal och delar ut medborgarskapsbevis. De nya svenskarna kom i år från drygt ett tjugotal länder. Stämningen var högtidlig och värdig.

Efter ceremonin bjöds det på förtäring utanför den gamla rokkokoteatern. Jag passade på att mingla bland deltagarna. Där fans allt från en kines som ännu inte behärskade språket men som gjorde sig förstådd ändå, till en italienare som bott i Sverige sedan 1967. En riktig höjdpunkt var trots allt Elena Mihaela Isip från Rumänien. Bortsett från att hon tydligt deklarerade att hon minsann är moderat och att hon var en härligt sprudlande människa hade hon det coolaste svaret på var hon kom ifrån: "Jag kommer från Transylvanien".

   
Bilderna: Kören, Deltagarna och Sven Kinnander, Elena och jag samt Kjerstin Dellert och Solnas borgmästare Lars-Erik Salminen.

Grattis Sverige - who ever you are!

Här kommer ett stort grattis till Sverige. Inte bara till knätofsarnas och lintottarnas Sverige. Min gratulation riktar sig till allt det goda som Sverige består av idag. Grattis Sverige för att vi äntligen skapar ett land som uppmuntrar hårt arbete, risktagande och förkovran. Ett land där du värderas efter dina handlingar snarare än ditt ursprung eller din övertygelse.

Grattis till alla goda sidor av det svensken förknippas med. Till vår rika historia, vårt kulturarv men också till det nya. Grattis till ett Sverige som vågar förändras med tiden. Till ett land som välkomnar övriga världens goda sidor. Vem som är en riktig svensk avgörs inte av hudfärg, språk, religion eller kultur. En riktig svensk är den som efter bästa förmåga bidrar till att göra vårt land öppnare, tryggare och rikare.


* 1983 blev den 6 juni officiell nationaldag. Nationaldagen firas till minne av att Sveriges konung 6 juni 1809 undertecknade den regeringsform som ligger till grund för vår tids grundlagar. Det skedde samma dag som Gustav Vasa tillsattes som Sveriges kung (6 juni 1523 ). Även den nuvarande regeringsformen är undertecknad 6 juni 1974. Nationaldagen blev helgdag år 2005.


SGnews


Solna Gymnasium har en egen tidning SGnews. I senaste numret (2/2008) intervjuades jag om min syn på skolan.


 

Studenttal 2008 Solna Gymnasium


Anförande för Solna Gymnasiums avgångsklasser vid den traditionsenliga avslutningslunchen.

Kära studenter 2008

Jag heter Henrik Kelfve och är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Solna. Det är nu tredje året i rad som jag har äran att säga några väl valda ord till Solna gymnasiums avgångsklasser.


Glädje, sinnesro och kärlek. Det söker vi alla.

Du passerar nu en milstolpe i ditt liv. Framför dig finns oändliga möjligheter. Hur livet ska bli ligger i dina händer - ingen annans. På din resa kommer du att möta människor som ger er dig energi - som inspirerar. Möjligheter kommer att dyka upp när du som minst anar det. Du kommer också att ställas inför problem och hinder. Du kommer garanterat att möta människor som tar energi. Sådan ser världen ut. Den är både god och ond.


Hur detta ska påverka dig är ditt beslut. Du kan välja att leva ett liv med glädje, sinnesro och kärlek. Det kräver uppoffringar och ansvarstagande. Du kan styra ditt liv. Det innebär att du väljer och att du väljer bort. Att du fattar beslut längs resan som leder till ett gott liv.


Att fatta egna beslut innebär inte att allt alltid blir som man tänkt sig. Men det är dina beslut och du tar ansvar för konsekvenserna. Alla begår misstag. Den kloka ser misstaget som en ny kunskap. Det finns bara ett sätt att försäkra sig om att inte fatta felaktiga beslut. Det är att låta andra besluta åt dig. Då kan man lätt skylla eländet på någon annan. På det sättet gör man sig själv till ett offer för omständigheterna.


Acceptera det du inte kan förändra, förändra det du kan och var vis nog att inse skillnaden.

Det bästa med att ta ansvar för sitt liv är att du hela tiden kan fatta nya beslut. Lligg kvar i sängen fem minuter varje morgon och lek med tanken: "Vad kan jag göra idag för att få ett bra liv?". Utmana dig själv. För att få ett bra liv krävs det uppoffringar. Ni har kämpat med studierna under många år för att nå dit ni är idag. Den glädje och stolthet ni nu känner är genuin. Den bottnar i att ni själva har strävat framåt. Det ni firar idag är segern över er själva.


Allt är möjligt. Det är bara du själv som sätter gränserna. Njut av livet - varje dag har sina möjligheter. Var generösa med glädje och kärlek. Respektera andra men framför allt dig själv. Var stolt över den du är. Detta kan du besluta dig för här och nu och varje dag i resten av ditt liv.


Kära studenter 2008.
Grattis och Skål för glädjen, sinnesron och kärleken!


Besök på två förskolor och en skola

Idag har jag besökt förskolorna Sjötungan och Blomgatan samt Fridhemsskolan som alla ligger i Hagalundsområdet. Biträdande rektorn Håkan Hindell guidade Solna stads förskolesamordnare Birgitta Callenblad och mig med hjälp att personalen på verksamheterna. Samtliga tre verksamheter arbetar målmedvetet med Social Emotionell Träning (SET). Det innebär bland annat att man tränar empati och att man aktivt arbetar med värdegrunden. Barnen får lära sig att sätta sig in i hur en annan människa känner. Stor tyngdpunkt läggs vid alla människors lika värde.

Turen började på förskolan Sjötungan. Där finns tre avdelningar varav två har barn i behov av särskilt stöd integrerade. Därmed har man en högre personaltäthet. På bilden ovan spelar och sjunger Janne Hedberg med barnen. Efter det gick vi 150 meter till förskolan Blomgatan. Även där har man tre avdelningar. På Blomgatans förskola arbetar man mycket med skapande i färg, form, rörelse, sång och sagor.

Slutligen gick vi ytterligare 150 meter till Fridhemsskolan, en skola där elever går från förskoleklass till årskurs fem. De cirka 200 eleverna på skolan kan njuta av ett lugnt och trevligt område. Skolan har konkreta och tydliga mål för varje årskurs och i varje ämne. Fridhemsskolan är en mångkulturell skola som erbjuder modersmålsundervisning på ett stort antal språk. Det finns även en introduktionsklass för barn som nyligen kommit till Sverige.

Två framgångsfaktorer för barnens trivsel och resultat är tydlighet och föräldramedverkan. Detta är en bärande punkt i verksamheternas arbete. Därför har man tagit fram ett "förväntansdokument" som jag tycker är mycket bra. Så bra att jag återger det här:

Barnen kan förvänta sig av oss att vi:
• Får alla barn att trivas på förskolan och är trygga med all personal
• Erbjuder alla barn en bra planerad verksamhet
• Svarar på alla frågor och funderingar
• Vill få alla barn att känna jag kan, jag duger
• Vill att alla barn ska ha en positiv bild av förskolan som de kan se tillbaka på med glädje

Som förälder kan ni förvänta er av oss att vi:
• Arbetar utifrån läroplanen
• Ser varje barn med dess olika behov och förutsättningar
• Möter alla barn med hänsyn och respekt så att barnen ska känna sig trygga
• Är goda förebilder
• Strävar efter en trivsam miljö både ute och inne
• Arbetar på ett aktivt sätt för att motarbeta mobbning
• Stimulerar och uppmuntrar barnets lärande genom leken, ute och inne
• Tar kontakt med förälder/familj om något särskilt har hänt
• Har utvecklingssamtal och föräldramöte
• Ger regelbunden information om verksamheten och om barnets vardag

Förskolan förväntar sig av er som föräldrar att ni:
• Respekterar verksamheten och kontrakten
• Ger information när något inträffat som kan påverka barnet
• Tar del av verksamhet och information
• Tar kontakt med personal vid lämning och hämtning
• Tydligt meddelar om någon annan person ska hämta barnet
• Talar med barnet om respekt och gränser
• Tar med kläder anpassade för verksamheten
• Respekterar inlämningsdatum på lappar vid semestrar, ledighet osv
• Respekterar vår tystnadsplikt


Vägen till valfrihet för gymnasieeleverna

Alla moderata kommunalråd i Stockholms län träffas regelbundet. På "kommunalrådsgruppen" i fredags redovisade jag hur arbetet för en gemensam gymnasieregion fortskrider.

Gymnasieskolan är en kommunal angelägenhet. I Stockholmsregionen är dock varje kommun för liten. Inte främst ur kommunens perspektiv. Framför allt är kommungränserna ointressanta för eleverna. Eftersom kommunerna i Stockholms län i huvudsak varit borgerligt styrda har allt mer valfrihet införts. Så länge varje kommun har egna regler uppstår dock problem. Vad ska en skolplats få kosta? Ska några elever ha förtur och i så fall varför? Hur organiserar man antagningen? Hur gör man utbudet överskådligt och begripligt för eleverna?

Dessa frågor har Kommunförbundet i Stockholms län (KSL) arbetat med under närmare tio år. Framför allt har diskussionerna drivits utifrån KSL:s utbildningsberedning där jag har förmånen att vara ordförande. Under förra året startades den gemensamma gymnasieintagningen där i stor sett alla kommuner ingår. Inför årets gymnasieval tecknades samverkansavtal mellan kommunerna i länet för att öka valfriheten. Det innebär att elever söker i första hand till alla kommuner med avtal. Urvalet sker uteslutande utifrån betyg.

Arbetet med att ta fram ett nytt och mer omfattande avtal inför nästa år pågår. Målet är att alla länets kommuner ska ha ett gemensamt avtal som omfattar alla 17 nationella program. Lyckas vi blir valfriheten total och länets elever får tillgång till ett mycket omfattande och varierat utbud av gymnasieutbildningar. Idag har vi en situation som inte är glasklar vilket framgår av bilden till höger. Det är dock viktigt att påpeka att valfriheten i år ökat har markant jämfört med tidigare år.

Skälet till att vi inte nått hela vägen är att Stockholm stad valt att undanta samhälls- och naturvetenskapliga programmen. Deras undantag har resulterat i att sex södertörnskommuner har tecknat ett eget samverkansavtal. Det har också resulterat i att Värmdö önskat undantag för Sp och Nv, vilket alla kommuner utom fyra har godkänt.

Min ambition är att vi redan nästa år ska nå slutmålet - ett avtal som inkluderar alla kommuner och alla program. Om vi inte förmår övertyga Stockholm stad om fördelarna med detta krävs en bra lösning som är ett steg på vägen. Genom utbildningsberedningen har två alternativ (A och B) tagits fram. Till vänster kan du se alternativ A. Förändringen innebär att Stockholm stads undantag gäller även för elever från Stockholm stad som söker till skolor i övriga länet. Denna förändring minskar valfriheten i Stockholm stad men leder till att ett antal undantag försvinner. Avtalet och valfriheten blir enklare.

Det andra alternativet, som du hittar till höger, är det som flertalet kommuner sagt sig förespråka. Det innebär att alla 25 länskommuner tecknar ett avtal som omfattar alla program. Därutöver kan enstaka eller flera kommuner teckna ytterligare avtal med Stockholm stad. Detta alternativ är enkelt att förstå och det sätter press på Stockholm stad. Nackdelen är att Stockholm stad fjärmas från det regionala samarbetet.

Under den närmaste tiden framöver kommer ett förslag till avtal att tas fram av utbildningsberedningen. Ännu finns det tid för Stockholm stad att ställa upp på den bästa lösningen - fullständig valfrihet för länets gymnasieelever. Fortsättning följer...


Här får elever med dyslexi kunskap


I fredags arrangerade Ängkärrskolan i Solna en idé- och inspirationsdag. Ängkärrskolan är en specialskola för dyslektiker. Skolan presenterar sig som Sveriges enda skola för elever med specifika läs- och skrivsvårigheter - dyslexi. Syftet med dagen var att informera om hur skolan arbetar och att erbjuda seminarier med ett antal intressanta föreläsare. Totalt genomfördes cirka 40 seminarier och deltagarna kom från hela landet.



Några exempel ur programmet:
- Specialpedagoger föreläste om hur de arbetar och hur de kartlägger elevernas förutsättningar.
- Karlstads universitet berättade om "det vidgade textbegreppet".
- Rutger Igelman, författare och lärarutbildare talade om om "besjälat lärande".
- Elever från skolan presenterar elevarbeten.

Dagens höjdpunkt var prisutdelning till tre elever som genom ett stort engagemang har tagit stora kunskapssteg och varit goda förebilder.


Jag talade en stund med biträdande rektor Susann Bille-Bergman. Det går inte att ta miste på hennes engagemang för eleverna. Flera före detta elever på skolan, som var närvarande under dagen, kom fram till Susanne med stora leenden. Den ömsesidiga respekten var slående. På Ängkärrskolan möts varje elev utifrån sina specifika förutsättningar. Deras utgångspunkt är att alla kan lyckas. Mer av detta synsätt vill jag se i alla skolor. 
Susanne Bille-Bergman

RSS 2.0