Utvalda åskådare hurrade längs vägen

Kina invaderade Tibet 1949 vilket förkastades av FN. Tio år senare inleddes ett uppror i huvudstaden Lhasa vilket brutalt slogs ner av den kinesiska "Folkets befrielsearmé". Där kan man tala om ett missvisande namn. Denna befrielsearmé dödade nära 90 000 tibetaner under ett år. Ytterligare 80 000 flydde över Himalaya till Indien. Ännu idag anses politisk aktivism, stöd för Dalai Lama och innehavande av foto på honom som grova brott av kineserna. Resultatet är hårda domar, upp till livstids fängelse. Tortyr och förföljelse är vardagsmat.

Lhasa mottog i lördags OS-facklan. Risken för oroligheter var naturligtvis stor. Dessbättre blev det inga kravaller. Enligt Dagens Nyheters rapportering idag hurrade utvalda åskådare längs vägen. Området var avspärrat för alla som inte hade särskilt tillstånd och polispådraget var stort. Bilden som målas upp är signifikant för kommunistiska regimer. Människor förtrycks men utåt spelas ett illa regisserat skådespel upp.

Till skillnad från många andra kritiker till regimen i Kina är jag för att landet är värd för OS. På så sätt riktas världens blickar mot världens största diktatur. Det blir svårt för världens ledare att se mellan fingrarna med ett land där fängelse är vanligt för den som har fel åsikt.

* Tibets flagga på bilden är förbjuden av Kina.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0