Fem friskoleansökningar i Solna

På barn- och utbildningsnämndens sammanträde igår behandlades fem olika ansökningar om att starta skola i Solna. Kunskapsskolan, Spanska skolan och Olympen vill starta grundskolor. Nackademin och Lärande i Östergötland vill utöka sina befintliga gymnasieskolor. Förvaltningens förslag var att tillstyrka Spanska skolan och Lärande i Östergötland men var kritiska till de övriga tre. Oppositionspartierna var negativt inställda. De efterlyste besked från mig om var gränsen går för andelen fristående alternativ. Mitt besked är ganska enkelt. Det avgör elever och föräldrar eftersom vi infört valfrihet. Därför var majoritetens beslut att tillstyrka samtliga ansökningar.

I den borgerliga majoritetens regeringsprogram för mandatperioden står bland annat följande:


"Den positiva attityden till fristående enheter ligger fast. Alla som vill bidra i arbetet med att ge barn och ungdomar skola och barnomsorg med hög kvalitet är välkomna i Solna.
Vilka skolformer som ska finnas framöver i Solna avgörs av elevers och föräldrars fria val."


Det innebär att alla skolor som, efter Skolverkets granskning, lever upp till de gemensamma regelverken får erbjuda eleverna utbildning. Den borgerliga majoriteten är positiv till friskolor och den mångfald dessa för med sig.


Under 2000-talet har tre skolor i Solna stängts. Detta har delvis berott på konkurrensen från friskolor. Valfriheten innebär att beslut flyttas från kommunpolitikerna till eleverna och föräldrarna. Att låta varje människa styra över detta är demokrati. Om elever och föräldrar väljer andra skolor än de befintliga måste staden anpassa organisationen efter detta. Alternativet är att stoppa nya innovativa skolor, avskaffa valfriheten och därmed behålla skolor som bevisligen inte är eftertraktade av elever och föräldrar.


Fristående skolor lyckas i stor utsträckning attrahera elever från ett större geografiskt område. Därför behöver inte en ny friskola med automatik innebära att eleverna kommer från närmaste kommunala skola. Allt fler elever väljer skolor som inte ligger i närområdet. Det finns därför goda möjligheter att fylla platserna genom en god utbildning, bra resultat och en strategisk marknadsföring. Den fristående Alfaskolan som visar de i särklass bästa resultaten i Solna är ett bevis på detta. Den är så populär att de boende i närområdet har svårt att få plats, vilket är ett problem i sig.

Kommentarer
Postat av: Fredrik

Visst...



http://stockholm.expressen.se/nyheter/1.1220061/larare-kroppsvisiterade-barn

2008-07-04 @ 11:55:49
Postat av: Henrik

Visst vadå? Din länk visar en isolerad händelse på en skola som är mycket populär och som har lång kö. Om du inte gillar friskolor är det helt ok. Det är däremot inte ok att vilja hindra andras fria val.

2008-07-07 @ 20:23:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0