Nytt försök bilda gymnasieregion

11 jun 2008

Nu finns ett nytt avtalsförslag som kan ge fritt val för Stockholmsregionens gymnasieelever. Men Stockholms stad ställer sig fortfarande utanför.

Sedan 1999 har Stockholmsregionens kommuner försökt bli överens om en gemensam gymnasieregion, utan att lyckas. En gemensam region där alla elever söker på lika villkor utifrån betyg skulle ge eleverna valfrihet men samverkan leder också till ett utbud som motsvarar efterfrågan och är ekonomiskt fördelaktigt för de inblandade. Stockholms stad vill dock även i fortsättningen reservera platserna på natur- och samhällsprogrammet för elever från den egna kommunen.

- Man måste skynda väldigt, väldigt långsamt med stora förändringar säger skolborgarrådet Lotta Edholms pressekreterare Andreas Åström (fp).

Värmdö kommun backade ur avtalet när man insåg att Stockholm inte skulle vara med.

- Kommunerna hade inte tänkt igenom avtalets konsekvenser, säger Andreas Åström.

Farhågorna är att den egna kommunens elever ska trängas bort från de populära innerstadsgymnasierna.

Målet är att få med Stockholm i gymnasieregionen säger Henrik Kelfve (m) ordförande i Kommunförbundet Stockholms läns utbildningsberedning och kommunalråd i Solna.

- Det här kommer, det är bara en fråga om när. Alla 25 länskommunerna är positiva, precis som m, kd och centern i Stockholms stad.

Anna Fredriksson, Dagens Samhälle


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0