Studenttal 2008 Solna Gymnasium


Anförande för Solna Gymnasiums avgångsklasser vid den traditionsenliga avslutningslunchen.

Kära studenter 2008

Jag heter Henrik Kelfve och är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Solna. Det är nu tredje året i rad som jag har äran att säga några väl valda ord till Solna gymnasiums avgångsklasser.


Glädje, sinnesro och kärlek. Det söker vi alla.

Du passerar nu en milstolpe i ditt liv. Framför dig finns oändliga möjligheter. Hur livet ska bli ligger i dina händer - ingen annans. På din resa kommer du att möta människor som ger er dig energi - som inspirerar. Möjligheter kommer att dyka upp när du som minst anar det. Du kommer också att ställas inför problem och hinder. Du kommer garanterat att möta människor som tar energi. Sådan ser världen ut. Den är både god och ond.


Hur detta ska påverka dig är ditt beslut. Du kan välja att leva ett liv med glädje, sinnesro och kärlek. Det kräver uppoffringar och ansvarstagande. Du kan styra ditt liv. Det innebär att du väljer och att du väljer bort. Att du fattar beslut längs resan som leder till ett gott liv.


Att fatta egna beslut innebär inte att allt alltid blir som man tänkt sig. Men det är dina beslut och du tar ansvar för konsekvenserna. Alla begår misstag. Den kloka ser misstaget som en ny kunskap. Det finns bara ett sätt att försäkra sig om att inte fatta felaktiga beslut. Det är att låta andra besluta åt dig. Då kan man lätt skylla eländet på någon annan. På det sättet gör man sig själv till ett offer för omständigheterna.


Acceptera det du inte kan förändra, förändra det du kan och var vis nog att inse skillnaden.

Det bästa med att ta ansvar för sitt liv är att du hela tiden kan fatta nya beslut. Lligg kvar i sängen fem minuter varje morgon och lek med tanken: "Vad kan jag göra idag för att få ett bra liv?". Utmana dig själv. För att få ett bra liv krävs det uppoffringar. Ni har kämpat med studierna under många år för att nå dit ni är idag. Den glädje och stolthet ni nu känner är genuin. Den bottnar i att ni själva har strävat framåt. Det ni firar idag är segern över er själva.


Allt är möjligt. Det är bara du själv som sätter gränserna. Njut av livet - varje dag har sina möjligheter. Var generösa med glädje och kärlek. Respektera andra men framför allt dig själv. Var stolt över den du är. Detta kan du besluta dig för här och nu och varje dag i resten av ditt liv.


Kära studenter 2008.
Grattis och Skål för glädjen, sinnesron och kärleken!


Kommentarer
Postat av: Malin

Åh, så fint! Faktiskt, på riktigt! Helt rätt, ansvaret har vi själva. Tillsammans kan vi också bygga upp ett samhälle som även kan ge stöd om man gjort dåliga val - för att åter få möjligheter till nya, förhoppningsvis bättre, val. Offerkoftan får vara på max en kvart om dagen, i genomsnitt, var det någon som sa... tror det är en bra regel!

2008-06-04 @ 15:42:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0