Bokslut 2007

Idag har Solna stads politiska ledning arbetat med bokslutet. Efter två år med överskott i barn- och utbildningsnämnden blev det röda siffror 2007. Det är aldrig roligt med underskott men det är extra störande denna gång. I samtliga uppföljningar under året har det prognostiserats överskott. Som mest 5,6 miljoner kronor. Så sent som den 31 oktober var prognosen ett överskott på 3,7 miljoner kronor. Så blev det inte. Istället fattas 1,8 miljoner kronor när böckerna stängs. Det är förvisso bara en negativ avvikelse på 0,2 procent av omsättningen. Likaså stör det mig.

Skälen till varför det varierar så är många och ofta komplicerade. Det finns dock ett par huvudskäl. Barn- och utbildningsnämndens ram (antalet kronor) bygger på barn- och elevprognoser. Det är en rimlig ordning att man gör en kvalicificerad bedömning som sedan utgör grunden för ramen. Dessvärre stämmer prognoserna sällan. Denna gång gissade man på fler barn och elever än vad det blev. Därför fick nämnden mer pengar. Då skulle man kunnna tro att allt var frid och fröjd.

Skolorna och förskolorna (resultatenheterna) går dessvärre med mer i underskott. Skälet är att man har för få elever. Totalt sett blir det därför ett litet minus. Mer än halva underskottet finns i Hagalunds skolområde. Det har vi vetat om i flera år. Beslut om att stänga Hagalundsskolan fattades redan under förra året. Det som är oroande är att ett antal andra skolor också redovisar underskott. Hagalundseleverna kommer bidra till en starkare ekonomi på de skolor som tar emot dem till hösten. Det är bra men inte tillräckligt.

Solna har jämförelsevis mycket höga kostnader för grundskolan. Det är en medveten politisk satsning. Trots de goda resurserna får ett antal skolor inte plus och minus att gå ihop. Självfallet kan det finnas speciella orsaker till att saker blir dyrare än förväntat. Resurserna till en skola baseras på antalet elever. Eftersom skolan inte vet exakt hur många elever man har förrän när terminen startat på hösten blir det svårt att anpassa organisationen. Generellt sätt är det dock oacceptabelt att inte hålla budgeten. Det krävs mer flexibilitet och betydligt mer handlingskraft framöver.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0