Fullmäktigekväll

image14Måndag kväll var det dags för sammanträde med kommunfullmäktige. Solna stads högsta politiska organ där alla 61 ledamöter är direktvalda. För den oinvigde kan det låta högtidligt. Ur en demokratisk synvinkel stämmer det. Det är i fullmäktige besluten fattas om skatten, budgeten och stadens framtid. En äldre partikamrat från Helsingborg beskrev för några år sedan fullmäktigesammanträdena som intellektuell tortyr. Dessvärre ligger det en hel del i det uttalandet.

Sammanträdet igår är ett bra exempel. Mötet inleds med en enkel fråga till stadsbyggnadsnämndens ordförande om vad staden gör för att avleda dagvattnet från en förskolegård. Definitivt en viktig fråga, men inte för stadens högsta politiska organ. Det finns fungerande system för hur man löser sådant. Är man osäker kan man kontakta förvaltningen med tjänstemän som är experter.

Därefter är det dags för behandling av interpellationer. Ämnena i sig är det inget fel på. Först redovisar interpellanten sina motiv. Sedan svarar berörd ansvarig från majoriteten. Därefter börjar dårarnas julafton. För det första måste man upprepa vad andra redan sagt. Att hålla sig till ämnet och de frågor som interpellationen innehåller gäller inte. Faktaunderlag från förvaltningen är bara relevant om det gynnar den egna retoriken. Om inget annat hjälper - hitta på egna fakta.

Behandlingen av de fyra interpellationerna tar ett par timmar. Efter detta är det äntligen dags att hantera beslutsärendena, den skarpa politiken. Detta tar knappt en halvtimme.

Av de 61 ledamöterna i fullmäktige finns det en hel del kloka förnuftiga människor. Sedan finns det en handfull som effektivt leder diskussionerna från idéer, fakta och optimism. Välkommen att besöka kommunfullmäktiges sammanträden. Då kan du skapa dig en egen uppfattning. Det är gratis inträde!

Sammansättning av Solna kommunfullmäktige efter valet 2006:
image13


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0