Polisen ska inte bestämma när jag får dansa

image49Dagens utspel på Brännpunkt av åtta närpolischefer i Stockholm väcker flera tankar. Deras förslag är att alla krogar ska tvingas att stänga klockan 03:00. För det första är det min bestämda uppfattning att människors frihet är oerhört värdefull. Därför är det fel att över huvud taget ha regler om när krogar ska stänga. Vill man ha öppet dygnet runt ska det vara tillåtet. Tillståndet ska dock ta hänsyn till omgivande faktorer som till exempel boendemiljö.

För det andra måste Sveriges huvudstad få bli en pulserande metropol. Ett rikt kultur- och krogliv är oerhört betydelsefullt för hela storstaden. Ett skäl poliserna framför är att det är jobbigt att arbeta natt. Det kan väl knappast vara ett hållbart argument. Duktiga poliser ska ha bra betalt och tuff arbetsmiljö ska synas i lönekuvertet. Det är dock en helt annan fråga.

Poliserna framför att det uppstår problem när krogarna stänger. Tror någon att de problemen minskar av att man stänger tidigare. Då kommer ännu fler att lämna krogen samtidigt. Jag är helt övertygad om att det leder till ännu fler bekymmer. Dessutom lär man aldrig få tag på en taxi.

Den grundläggande liberala tesen är att alla människor har rätt till liv, frihet och egendom. Det innebär att alla får göra som de vill så länge man inte kränker någon annans rättigheter. Denna vackra ideologi känns extra relevant att försvara när uniformerade personer vill begränsa människors frihet.

Kommentarer
Postat av: Petter

Hej Henrik, vilken glädje då för stockholmarna att det sitter en stabil borgerlig majoritet i Stockholms stadshus som har en liberal inställning till alkoholservering...:-)

2008-03-14 @ 11:25:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0