SvD:s oklyftiga klyfttolkning

image38I Svenska Dagbladet kan man idag läsa rubriken "Klyftor i vården ökar". Bakgrunden är landstingets reform Vårdval Stockholm* som innebär fri etableringsrätt. Den vårdgivare som söker och får auktorisation från landstinget har rätt att välja var han eller hon vill öppna mottagning. Ett av huvudsyftena till reformen är att öka tillgängligheten till vården.

I Stockholms län finns idag 179 husläkarmottagningar. Under året öppnar inte mindre än 40 nya vårdcentraler. Antalet vårdcentraler ökar därmed med cirka 25 procent på ett år. Det innebär att konkurrensen, valfriheten och tillgängligheten ökar. Är man inte nöjd med en vårdgivare är det enkelt att lista sig hos en annan. Den fria etableringsrätten kommer leda till att mottagningar öppnar där vårdbehoven finns. I stort sett alla i länet har ett 50-tal vårdgivare att välja mellan inom en halvtimmes resa.

Svenska Dagbladet väljer dock att lägga sitt journalistiska fokus på något helt annat. De har gjort en granskning som visar att de flesta vårdmottagningarna har öppnar i områden där medelinkomsten är hög. Vad säger då detta om reformen? Eftersom vi har en skattefinansierad sjukvård kan det knappast handla om medborgarnas inkomster. Det handlar snarare om att vårdbehoven i dessa områden bedöms vara stora av vårdgivarna. SvD definierar detta som att klyftorna ökar. Ett ytterst märkligt resonemang.

* Vårdval Stockholm omfattar vårdcentraler (husläkarmottagningar), barnavårdcentraler, mödravårdcentraler, fotsjukvård och logopedi.

Kommentarer
Postat av: Fridah

vilken bra blogg!

2008-03-06 @ 12:09:00
URL: http://FridahCharlotta.blogg.se
Postat av: Henrik

Tack! Kul att du gillar bloggen.

2008-03-06 @ 12:40:40
Postat av: Annika

Ja vad ska man säga! Jag förstår inte hur Mona Sahlin kan påstå att Vårdval Stockholm försämrar chanserna för de som bor i Tensta/Rinkeby att få vård. Precis som du skriver Henrik så listar man sig. Jag förstår inte problematiken...Å andra sidan är mycket av det sossarna säger som är obegripligt.

2008-03-06 @ 15:15:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0