Tvärstopp för avknoppningar

Efter att Täby avknoppat Tibble gymnasium startade en stor debatt om lagligheten när man låter personal ta över offentlig verksamhet. Nu har en ny avknoppning av Skarpängskolan, också den i Täby, i praktiken stoppats. Skälet är att Kunskapsskolan lagt ett bud på verksamheten som är betydligt högre än det pris som fastställts genom värdering.

Avknoppning av offentlig verksamhet har pågått under många år. Det innebär att personalen själva tar över vårdcentralen, förskolan eller någon annan verksamhet. Detta är något mycket positivt. Beslutsvägarna blir kortare och konkurrensen ökar. Det finns många undersökningar som visar att avknoppningarna ger positiva effekter på all offentlig verksamhet. Även den som fortsatt drivs av kommunen eller landstinget.

Skillnaden mellan en avknoppning och en försäljning är att man inte låter marknaden avgöra priset. Istället gör man en värdering. Man har på förhand bestämt vem som är köpare. Det kan självklart vara så att en budgivning ger en högre prislapp. Visst kan man med fog argumentera för att offentlig verksamhet som avyttras ska ge skattebetalarna så stor vinst som möjligt. Nu är det inte riktigt så enkelt. En stor del av värdet på en skola sitter i personalens kompetens, erfarenheter och resultat. När denna personal, som själva byggt upp stora delar av värdet,  vill ta över verksamheten uppstår ett frågetecken. Ska man helt bortse från detta och genomföra en öppen budgivning?

I Solna har vi sagt att vi välkomnar avknoppningar om en majoritet av personalen så önskar. Även brukarna ska få möjlighet att tycka till. Personalen, föräldrarna och eleverna på Skarpängskolan i Täby är i grunden positiva till den aktuella avknoppningen. Däremot är inte stödet så stort för en öppen budgivning. Kunskapsskolans bud på verksamheten leder nu troligen till att en avknoppning omöjliggörs. Därmed stoppas den utveckling som elever, föräldrar, personal och de folkvalda önskar. Lagar och regler behöver onekligen ses över så att avknoppningarna kan fortsätta.


Kommentarer
Postat av: Malin

Hej Henrik!

I Solnas av kommunfullmäktige antagna konkurrenspolicy står att avknoppning tillåts (uppmuntras) men att upphandlingen sedan sker i konkurrens enl LOU... dvs Solna säljer inte verksamhet till värderat pris. Helt rätt enl mig, tycker inte du också att det är bra?



Bloggen är BRA!

/Malin

2008-05-19 @ 20:05:18
Postat av: Henrik

Hej Malin,

Kul att du tycker att bloggen är bra. Problemet är inte Solna stads riktlinjer. Det som gör det hela problematiskt är lagen, eller mer korrekt tolkningen av densamma. Det behövs ett tydligare regelverk. Dessutom gäller inte lagen om offentlig upphandling (LOU) skolan.

2008-05-19 @ 20:37:32
Postat av: Fredrik Viberg

I förskolan (Täby)finns det EN kommunal förskola kvar och målet är väl att det skall finnas NOLL förskolor skolor kvar snarast möjligt. Så vad är det för valfrihet i Täby..? Det kan man fråga sig nu när grundskolorna också allt mer privatiseras.

2008-05-23 @ 23:24:24
Postat av: Henrik

Människor väljer skola eller förskola efter ett antal olika faktorer. Vilka dessa är vet vi ganska väl eftersom man helt enkelt frågat vad som är viktigt. Högt på listan kommer personaltäthet, närhet till hemmet, pedagogik och resultat. Huruvida det är kommunen eller någon annan som driver verksamheten är för de allra flesta oviktigt. Därför är din definition på valfrihet allt för snäv.

2008-05-24 @ 18:02:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0