Solna står stadigt i stormen (Budget 2009)

Den ekonomiska utvecklingen i världen är bekymmersam. Det råder det inget tvivel om. Detta påverkar även vårt avlånga land. Efter den djupa krisen i början av 90-talet har vi dock genomfört ett antal nödvändiga reformer. Vi fick den hårda vägen lära oss att man måste ha långsiktiga ekonomiska system. Krisen sätter avtryck i Sverige men vi lär komma lindrigare undan än många andra länder.

I Solna har vi under många år fört en ansvarsfull ekonomisk politik. Alla lån är sedan länge avbetalade och vi har avsatt medel för att kunna möta svårare tider. Nu, när stadens intäkter viker, har vi ändå möjlighet att göra offensiva satsningar. Inte lika omfattande som vi önskat och den planerade skattesänkningen får vänta.

Barn- och utbildningsnämnden får, utöver den allmänna uppräkningen, över tio miljoner kronor extra. Därmed är förutsättningarna att fortsätta utvecklingen av skolan och barnomsorgen de allra bästa. Redan i årets budget investerade vi 47 miljoner kronor på upprustning av Solnas skolor och förskolor. Den satsningen förstärks nu med ytterligare 20 miljoner kronor.

Denna historiska satsning gör att vi väsentligt förbättrar standarden på lokalerna. I budgettexten understryker vi att investeringarna ska leda till såväl ekonomiskt som miljömässigt effektivare lokaler. Genom att ha bättre isolering minskar el och värmeförbrukningen. Den ekonomiska vinsten av detta stannar i verksamheten.

I budgeten satsar vi även på lärare och rektorer. Solna deltar fullt ut i regeringens "Lärarlyft", lärarlönerna förstärks med 6,3 miljoner kronor, årets lärare ska utses på varje skola, en lärarakademi ska instiftas och rektorerna ska genomgå ett omfattande utvecklingsprogram. Satsningen på att utbilda barnskötare till förskollärare som påbörjades i år fortsätter.

* Läs hela majoritetens budget eller pressmeddelandet.


Kommentarer
Postat av: Annika

Verkar nästan som att Solna blir den bästa kommunen för skolpersonal att arbeta i..bra där!

2008-10-21 @ 10:16:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0