Jämförelseprojekt ska ge bättre kvalitet


Solna stad tog häromdagen emot ett antal politiker och tjänstemän från kommuner kring landets tre storstäder. Anledningen är att vi ingår i ett projekt med syftet at hitta nya metoder att jämföra hur väl vi sköter kommunen. Bakom jämförelseprojektet står Sveriges Kommuner och Landsting.

Projektet bygger på att deltagande kommuner arbetar tillsammans i nätverk. Effektiva arbetssätt ska tas fram för jämförelser av kostnader och kvalitativa resultat som leder till praktiska förbättringar. Den stora utmaningen är att ge medborgarna mer valuta för skatten. Klart är att det inte finns ett direkt samband mellan höga kostnader och kvalitet.

Nya mått på kvalitativa resultat tas fram och prövas i de 20 olika nätverken. Måtten kommer att integreras i kommunernas styrning och ledning och bli en naturlig del av resultatstyrningen. På sikt ska flera av dessa resultatmått även att utvecklas till nationella kvalitetsindikatorer.

Närmare 200 kommuner är delaktiga i arbetet. I Solnas nätverk som fått det passande namnet "Framgångsrik tillväxt" ingår Kungsbacka, Mölndal, Lerum, Lomma, Täby, Sollentuna, Solna, Vellinge och Svedala. Senaste mötet avhölls i regissörsvillan i Filmstaden. Deltagarna fick naturligtvis en rejäl dos kunskap om Solna med sig hem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0