Krav på skattelättnad

Den politiska debatten och medias skildringar i Sverige har efter alla år med socialdemokratisk dominans haft en märklig utgångpunkt. De höga skatterna har tagits som självklara. Däremot har minskade bidrag mötts med misstänksamhet. Den som inte velat sprida skattebetalarnas pengar omkring sig har varit den stygga. Några djupa reflektioner om var pengarna faktiskt kommer ifrån har varit sällsynta.

Sedan valet har debatten och problembeskrivningen svängt 180 grander.  Den förra regeringen valde att ge stöd till människor genom att inrätta bidrag i olika former. Nuvarande regering ger istället stöd till människor genom att ge skattelättnader. Nu kritiseras inte regeringen främst för att man sänker bidrag utan för att skattesänkningarna inte är tillräckligt omfattande.

Det började när regeringen införde jobbskatteavdraget eller jobbavdraget. Reformen innebär en skattelättnad för alla personer som har inkomster av anställning eller aktiv näringsverksamhet. Syftet är att det ska löna sig bättre att arbeta och att fler arbetslösa ska uppmuntras att komma tillbaka till arbetslivet. Däremot sänktes inte skatten för pensionärer i samma utsträckning.

Igår presenterade Allians för Sverige en överenskommelse inför höstens budgetproposition om förbättringar för de flesta av Sveriges pensionärer, bland annat genom sänkt skatt för pensionärer. Tyngdpunkten ligger på de pensionärer som har de lägsta pensionerna. Den genomsnittliga skattesänkningen blir cirka 2 600 kronor per år.

Kritiken lät inte vänta på sig. Det trevliga är dock att nästan alla, från höger till vänster, kritiserar förslaget för att det inte tillräckligt. Till och med Pensionärernas Riksorganisation (PRO) har sänkt skatt som krav. De skriver att förslaget är bra men att "det är långt kvar".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0