Engagerade föräldrar i Bergshamra

image116Bergshamra föräldraförening arrangerade igår kväll en debatt om Bergshamraskolans framtid. Bakgrunden är att skolans rektor aviserat förändringar i organisationen. I Solna, liksom i många andra kommuner, har vi infört valfrihet och skolpeng. Det innebär att resurserna följer med varje elev till den skola man väljer. Om antalet elever minskar på en skola måste rektorn anpassa organisationen. Det är ett sunt och ansvarsfullt system.

Bergshamraskolan har varit tvungen att anpassa kostymen efter ett färre antal elever. Rektor kommer därför att göra klasserna något större. Däremot kommer man bara att arbeta i helklass delar av tiden. I en flexibel skola anpassar man grupperna efter den aktuella situationen. Vissa moment går utmärkt att genomföra i helklass. Andra kräver att man arbetar i en mindre grupp.

Detta förslag har ett antal föräldrar reagerat på. Det är i grunden bra att föräldrar engagerar sig i barnens skola. Därför var debatten igår givande. Dessvärre kunde inte rektorn närvara. Det gjorde att debatten handlade mer om den övergripande skolpolitiken i Solna. Föräldrarna var nog mer intresserade av vad som sker i deras barns skola framöver. Det beskedet varken kan eller ska vi politiker ge.

Socialdemokraterna och vänstern hade i vanlig ordning ett budskap att ge. Mer pengar löser allt. Nämndens vice ordförande Lars Granath (fp) och jag menade på att Solna satsar jämförelsevis mycket pengar men att resultaten inte är tillräckligt bra. Utmaningen är att använda de goda resurser Solnas skolor har på ett allt bättre sätt. Det kräver en allt vassare kvalitetsgranskning. Lars och jag var tydliga med att politiker inte ska detaljstyra skolan. Vi sätter mål och granskar kvalitet. När resultaten inte håller måttet måste vi vidta åtgärder.

Några frågor från föräldrarna handlade inte oväntat om Skolverkets rapport och vad den kommer leda till. Alla de brister som framkom ska åtgärdas. Förvaltningen arbetar nu intensivt tillsammans med skolorna med svaret till Skolverket och därmed en handlingsplan. Systematiska granskningar och kritik är det bästa verktyg vi har för att ständigt förbättra servicen till solnaborna. Det är också därför barn- och utbildningsnämndens största fokus sedan en tid tillbaka ligger på att utveckla kvalitetsgranskningen.

Efter mötet har jag ett stort frågetecken. Socialdemokraternas representant Eva Eriksson kritiserade pengsystemet. Hon hävdade att det inte är rättvist. Jag ställde en motfråga om hur deras alternativ ser ut. Ska valfriheten avskaffas om det blir maktskifte i Solna? Svaret uteblev. Stort tack till föräldraföreningen som arrangerade debatten och som gav oss debattanter vackra blombuketter.

Kommentarer
Postat av: Annika

Go Bergshamra, go! Det är inte för inte Bergshamra är den bästa delen av Solna *ler*

2008-04-25 @ 11:36:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0