Större valfrihet i gymnasievalet

image720 kommuner i Stockholms län har tecknat avtal om samverkan för kommunala gymnasieskolor. Avtalet ska ge ett brett utbud av program och ett mottagande på lika villkor. Ett stort steg har tagits i arbetet att skapa en gemensam gymnasieregion genom att de flesta av länets 26 kommuner nu tecknat samverkansavtal.

Det har varit en lång resa att nå hit. Avtalet innebär ett stort kliv framåt för en allt större valfrihet. Genom regional samverkan anpassas den kommunala servicen till elevernas behov. Varje enskild kommun är för liten för att erbjuda en heltäckande gymnasieskola. Därför river vi de hinder som kommungränserna utgjort.

Samverkansavtalet innebär att alla elever från kommunerna blir mottagna som sökande i första hand, det vill säga söker på lika villkor med eleverna från den kommun där det sökta programmet finns. Detta gäller även om det sökta programmet finns i hemkommunen. Avtalet gäller alla program och inriktningar som finns i avtalskommunernas gymnasieskolor. Enda undantagen är Natur- och Samhällsvetenskapsprogrammen i Stockholms stad.

Det finns nu två samverkansavtal i Stockholms län. Ett där 20 kommuner ingår och ett som 6 kommuner på Södertörn har tecknat. I min roll som ordförande i Kommunförbundet Stockholms Läns (KSL) utbildningsberedning kommer jag att fortsätta arbetet mot en gemensam gymnsieregion. En region där alla kommuner är med och som omfattar alla 17 nationella program.

Redan i höstas startade det nya gemensamma intagningskansliet som samordnar intagningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0