Bättre med avgift än skatt


I Dagens Nyheter kan man idag läsa om upprörda villaägare som tvingas betala till vägbyggen. Detta sker i ett antal svenska kommuner. Deras synpunkter är rimliga utifrån synsättet att vägar är en allmän nyttighet som bekostas via skatten. En skatt de redan har betalt.


Alla vägar är dock inte i första hand allmännyttiga. En viktig politisk utgångspunkt för mig är att den som använder något också är den som tar kostnaden. Därför är det rimligt att lokala gator, som främst finns till för dem som bor eller verkar i området, också finansieras av dessa. Men - och detta är ett viktigt men - då ska inte kostnaden för vägarna redan ha betalts via skatten.


Denna fråga är naturligtvis inte helt enkel. Att en Europaväg finansieras via staten är glasklart. Det är en nationell angelägenhet. Att en huvudled finansieras via kommunen är lika självklart. Det finns dock ett antal vägar som blir en fråga om bedömning. Det finns dock en klok lösning.


En skatt eller avgift ska vara tydligt motiverad. Det har inte fastighetsskatten varit tidigare. Den hade ingen koppling till fastigheten efter att den var betald. Den inkomst staten fick användes inte till att ge fastighetsägaren en motsvarande service. En sådan skatt är principiellt felaktig.


Nu har regeringen ersatt fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift. Det är ett steg i rätt riktning. Ännu är det dock staten som bestämmer över avgiftens storlek. Det bör ändras med tiden. Det rimliga vore att denna intäkt öronmärks för lokala vägar och annan infrastruktur som har koppling till fastigheterna. Avgiften ska inte vara högre än dessa kommunala kostnader. På detta sätt finansieras den typ av vägar som villaägarna i Dagens Nyheter inte vill betala. Därmed betalar de vägen en gång, och inte som idag, två gånger.


Borta bra men hemma bäst

Så var årets semesterresa till ända. Min fru, mina två döttrar och jag lämnade Solna den 4 juli för att via Nynäshamn ta oss till Gotland. Där hyrde vi en lägenhet i Visby under en vecka. Våra stackars barn fick en ordentlig dos av politik. Vi tog oss dock tid till en hel del annat också som barnen uppskattade mera. Ett strandbesök i Tofta var helt klart en favorit. Efter en vecka packade vi ihop pinalerna och tog båten till Oskarshamn. Därifrån körde vi till min kära mor i Helsingborg.

Under tiden i Helsingborg hann vi besöka min gamla farmor i Malmö, åka till Skånes djurpark med ett par goda vänner, besöka Köpenhamn Zoo med barnens kusiner och ha en släktträff hos min syster. Därefter körde vi till svärmors sommarhus i Lysekil. Hon hade under en tid planerat för en ordentlig sommarfest med släkt och vänner. Festen blev både trevlig och givande. Från fördrinken i sommarhuset till festlokalen överraskades de femtio deltagarna genom att transporten skedde med ett sightseeingtåg. Tåget tog en ordentlig runda i Lysekil och föraren berättade om sevärdheterna.

Efter några dagar i Lysekil, bland annat med ett besök på Havets hus, gick resan vidare till svärfar i Lidköping. Han och hans fru är fenomenala på mat och vin. Vi blev inte besvikna denna gång heller. I Lidköping passade vi på att besöka Rörstrands museum. En oförsvarlig summa pengar spenderades på glas och porslin. Denna dag hade sommarvärmen kommit på allvar. Därför åkte vi till Filsbäck utanför Lidköping för att bada i Vänern.

Igår kväll kom vi så hem till underbara Solna igen. Tre fantastiska och innehållsrika veckor är till ända. Trots allt roligt vi varit med om är nog ändå det bästa att få komma hem. Lite semester för att vila upp sig efter semestern är välkommet. Borta bra men hemma bäst.

* Ett vildsvin på Skånes djurpark demonstrerar hur en semester bör avnjutas.

Sommarfest i Lysekil

Nu har jag varit några dagar i den vackra sommarstaden Lysekil på västkusten. Vädret har varit lite si och så. Något badande har det därför inte blivit. Däremot har Havets hus besökts och svärmor har genomfört ett hejdundrande släktkalas.

För en webbnarkoman som jag har fem dagar utan internetuppkoppling varit en prövning. Förmodligen är det bara nyttigt.

Idag har färden gått vidare till svärfar i Lidköping. Här bjuds det alltid på läcker mat, goda viner och nu även bredbandsuppkoppling.
 


Sundets pärla

Så här i semestertider blir bloggandet lite mer sporadiskt. Under den senaste veckan har Helsingborg med omnejd (Malmö och Köpenhamn) besökts. Jag föddes i Helsingborg och levde där mina första 25 år. Jag är stolt Solnabo och trivs mycket med det. Vackra Helsingborg kommer dock alltid att vara min hemstad som har en speciell plats i mitt hjärta. Nu går resan vidare till Lysekil.


Farväl Gotland - på återseende

Så var Almedalsveckan över för denna gång. Trots att vi befinner oss mitt emellan två val har aktiviteten i Visby varit överraskande hög. Partiernas utspel har förvisso varit förutsägbara och jämförelsevis få. Något annat var inte att vänta.

För den som är intresserad av samhällsfrågor är Almedalsveckan ett oerhört väldukat smörgåsbord. Det vore uppfriskande om fler personer, som inte är politiker, lobbyister eller ansvariga tjänstemän, deltog.

Alla politiska rörelser är närvarande under Almedalsveckan. Det är underhållande att ta del av politik och företrädare man sällan stöter på i vardagen.

Samtidigt inser man hur skönt det är att slippa en del av dem. Ta bara Sverigedemokraterna som dess bättre inte finns representerade i Solna. Min uppfattning är att deras idéer, som de försökte marknadsföra i Almedalen, är helt sjuka. Det finns anledning att återkomma till det i ett senare inlägg.

Nu bär det av till sundets pärla, Helsingborg. Redan nu ska jag dock boka resa och boende inför nästa års politikervecka i Almedalen. Då kommer den politiska temperaturen att stiga ytterligare. Farväl Gotland och på återseende!

Mingel i Visby 2

Här kommer ytterligare bilder på intressanta bekantskaper som minglar i Visby:


Anna Attergren, Catharina Elmsäter-Svärd, Christian Ekström, Christian Gustavsson


Claes Pihlgren, Erik Andersson, Erik Zsiga, Fredrik Andersson


Fredrik Reinfeldt, Hans-Erik Malmros, HG Wessberg, Johan Forssell


Martin Borgs, Martin Lindvall, Mats Fält, Skrattmås

Alliansdag i Almedalen

Idag genomförde de fyra allianspartierna, för första gången, en gemensam alliansdag i samband med politikerveckan i Visby. Det täta samarbetet är en styrka som det röda laget har mycket svårt att matcha.

Dagen inleddes med ett samtal mellan ungdomsförbundens ordföranden. Därefter resonerade en panel, bestående av lokala företrädare från de fyra partierna, om hur man bygger starka lokala allianser. Därefter kom seminariet som en ej namngiven socialdemokratisk ombudsman ansåg vara veckans höjdpunkt. Alliansens partisekreterare hade ett panelsamtal under rubriken: "Så vinner vi valet".

Ombudsmannen verkade förvänta sig att valplanen och alla taktiska övervägandena skulle läggas på bordet. Det om något hade varit en nyhet. Nu var innehållet (tack och lov) förutsägbart, självklart men också bra. För det första ska alla goda resultat av den förda politiken kommuniceras. För det andra ska ett gemensamt valmanifest inför valet 2010 tas fram. För det tredje ska alliansen visa att man förmår ta ansvar och leda Sverige framåt. För det fjärde ska alliansen utvecklas i hela landet. För det femte ska frågan om regeringsalternativen riktas mot de tre vänsterpartierna.

Dagens höjdpunkt var när partiledarna intog scenen på Donners plats. Torget var välfyllt av alliansvänner och enstaka ambitiösa socialdemokratiska ombudsmän. Solen sken och det hela blev en trevlig stund. Varken mer eller mindre. Sammantaget är jag förvånad över att partiledarna inte tog tillfället i akt och släppte några frihetliga reformer. Det blev förvisso en utredning om hur konkurrensen kan ökas. En dag som denna bör man ta fram den stora kanonen.

Mingel i Visby

Den största behållningen av att delta i Almedalsveckan är alla intressanta människor man träffar. Här är några av de jag sprang på igår:


Andreas Krohn, Anna Kelfve, Anna König Jerlmyr, Anton Vajk


Branimir Knezevic, Carl Grufman, Carl-Johan Swansson, Christer Wennerholm


Christian Holm, Claes de Faire, Elias Wästberg, Ida Karlbom


Jonas Jacobsson, Kristoffer Tamsons, Lars Rådén, Niclas Bengtsson


Nilkas Wykman, Oliver Carra, Sara Nilsson, Sebastian Carlsson


Sofia Arkelsten, Stefan Ruud, Thomas Idergard, Ulrika Karlsson

Samma gamla socialdemokrati

Igår kväll var det socialdemokraterna och Mona Sahlins tur att inta scenen i Almedalen. Därefter bagav sig Sahlin till Kongresshallen för att delta i "Efterfrågat" en utfrågning av Lars Adaktusson. I Sahlins anförande kunde man inte se mycket av självkritik. I utfrågningen av Adaktusson var Sahlin tydligare. Hon sa då att socialdemokraterna inte kan vinna valet 2010 på samma politik som de förlorade med 2006. En sund och bra inställning. Vad Sahlin inte gav besked om under gårdagen var hur deras politik förändras.

Ett tydligt exempel på att socialdemokraterna inte förändrats ett dugg är dock beskedet om fastighetsskatten. De vill höja skatten för de högst taxerade villorna. Fastighetsskatten är en omotiverad skatt. Det är helt orimligt att man ska straffas för att man köpt något för redan hårt beskattade pengar. Inte nog med att socialdemokraterna tycker att det är en bra idé - nu vill de dessutom göra skatten progressiv. Allt i rättvisans namn. Dessvärre har Sahlin och socialdemokraterna, enligt mig, en definition av rättvisa som är helt skruvad.

Ett tydligt besked gav Mona Sahlin dock. Hon sa: "Jag ska fortsätta vara oppositionsledare. I två år till i alla fall. Som mest." Det innebär alltså att hon lämnar sin post om vänsterpartierna inte vinner nästa val. Hennes karriär som s-ledare blir då historiens kortaste. Det kan jag leva med.

* Bild tv: Lars Adaktusson; Bild th: Mona Sahlin

Gudrun i skuggan

Trycket på årets Almedalsvecka blir av naturliga skäl inte så högt som det är närmare ett val. Det innebär inte att Visby inte sprudlar av politiska aktiviteter. Idag har tempot ökat markant. De pittoreska gatorna och torgen är fyllda av människor. Jag lyckades dock hitta en politisk smygare som få kan ha märkt av.

En bit utanför ringmurens östra port hörde jag en välbekant och högtalarförstärkt röst på avstånd. Nyfiken som man är smög jag mig närmare. Där stod hon. Kvinnornas kvinna Gudrun Schyman hade hittat den enda platsen i centrala Visby som inte myllrade av folk. Alternativt väljer helt enkelt människor en annan väg när de hör vem som talar. Fi hade ordnat ett torgmöte som lockade få och imponerade färre.

Talet innehöll inga nyheter. Det gjorde inte deras kampanjmaterial heller. Skälet till att Fi i princip utraderats från den politiska kartan anses av dem själva inte vara deras eget ansvar. De skriver att: "motreaktionen mot feminismen tagit sig tydliga uttryck i demonisering, förlöjligande och osynliggörande". Jag kanske inte följer samhällsutvecklingen tillräckligt noga, men jag har inte märkt av den tydliga demoniseringen.

Fi:s tillkortakommanden kanske helt enkelt har att göra med att deras politik är klart vänstervriden och selektiv. Det är ingen smart politisk strategi att påstå att halva befolkningen är maktgalna våldsverkare som förtrycker den andra halvan. I deras folder redovisas ett fullständigt verklighetsfrånvänt förslag. Det ska inrättas en jämställdhetsfond som finansieras solidariskt av staten och arbetsgivarna. Fondens medel ska användas för att höja kvinnors löner. Man tar sig för pannan.

Jag är inte feminist - jag är humanist. Alla människor ska ha samma frihet och samma ansvar oavsett om de är kvinnor eller män. Jag är glad att Fi:s politik inte attraherar människor. Kanske blir jag den enda i medie- och bloggvärlden som noterade deras närvaro i Visby.


På plats i Almedalen

För tredje året i rad är jag på plats på Gotland under Almedalsveckan. Under en sommarvecka varje år samlas i princip alla politiska partier och intresseorganisationer. Varje kväll håller en partiledare (oftast) ett anförande i Almedalen. Under dagarna anordnas seminarier och kampanjaktiviteter i stort sett var du än befinner dig, så länge du är innanför Visbys vackra ringmur.


Folkpartiet inledde veckan igår med att bland annat kräva sänkt bolagsskatt. Inget dumt förslag alls. Då ökar Sveriges konkurrenskraft. Mona Sahlins kommentar var lika förutsägbar som ytlig: "Varför talar de inte om barnen och de gamla?". Ser vi till att landets näringsliv mår bra och att många investeringar sker i Sverige skapas nya jobb och tillväxt. Därmed ökar människors eget handlingsutrymme. Dessutom ökar skatteintäkterna vilket skapar handlingsutrymme. Är den ekvationen verkligen så svår att förstå?


Under veckan kommer utspelen från partierna att stå som spön i backen. Imorgon är det socialdemokraternas tur att stå i rampljuset. Det ska bli spännande att höra om det finns några idéer om hur man stimulerar de välståndsskapande krafterna i samhället. Några idéer om hur människor kan växa av egen kraft. Det duger inte att dela in människor i olika tycka-synd-om-grupper för att sedan bara erbjuda bidrag.


Det är nu fyrtio år sedan sommartraditionen i Almedalen startades. Den 11 juli är det moderaternas dag. Då kommer Fredrik Reinfeldt att rocka loss ordentligt, hoppas jag.


Regeringen uppfyller vallöften

Tidningen Riksdag & Departement redovisar i senaste numret hur väl regeringen lyckats med att infria sina vallöften. Resultatet efter halva mandatperioden är imponerande. Av de 131 punkterna är 70 klara och ytterligare 43 på gång. Endast 18 återstår att sätta tänderna i. Det går knappast att kritisera regeringsdugligheten.

Den borgerliga regeringen fick ett tydligt mandat att genomföra den politik allianspartierna enades om före valet 2006. Detta sker med stor målmedvetenhet. Utmaningen är att bättre kommunicera detta till medborgarna. Det känns tryggt och nytt att vi har en regering som håller sig till planen.



Otur i spel - Tur i kärlek

En av mina medarbetare tog ett trevligt initiativ för några veckor sedan. Före fotbolls-EM gjorde han ett avancerat tipssystem. Alla matcher, vilka länder som gick vidare, vem som vann och vem som blev skyttekung ingick. Hela systemet var prydligt inlagt i ett Excel-dokument. Jag kunde helt enkelt inte motstå tips, fotboll och Excel i en härlig kombination.

Totalt var vi 35 personer som deltog, 33 tjänstemän och två politiker. Jag tog uppgiften på blodigt allvar. Bedömde varje match, gjorde egna tabeller och lade fast en bergstark strategi. Nu är som bekant EM över och vi har facit i hand. Bästa politiker (borgmästare Salminen) kom på 24:de plats. Av alla deltagarna kom jag sist. Nåväl - otur i spel, tur i kärlek. Det har jag!

En kille som inte kan ha en så kärleksfull tillvaro är rektorn på Tallbackaskolan. Han krossade motståndet och vann med 23 rätt. Grattis! Jag har alltid misstänkt att en bra rektor behöver vara lite synsk. Vill du tjäna storkovan på spel? Tippa som jag - fast tvärtom!

RSS 2.0