Gymnasieavtalet i hamn
I närmare ett decennium har borgerliga krafter i stockholmsregionen arbetat för fritt val av gymnasium mellan länets alla 26 kommuner. Sedan ett år tillbaka har jag förtroendet att vara ordförande i Kommunförbundet Stockholms läns utbildningsberedning (KSL). Det har därför ytterst varit mitt ansvar att försöka få fram ett avtal mellan kommunerna. Målet är att samtliga 26 kommuner samverkar kring alla 17 nationella program. Det skulle innebära att alla elever i regionen söker i första hand till alla skolor. Betyg blir urvalskriteriet vilket innebär att alla elever kan ta sig in överallt på egna meriter. Stor valfrihet i en region med ett enormt varierat utbud av program och inriktningar!
Under de senaste månaderna har det varit en hel del turbulens kring detta samverkansavtal. Det kan därför finnas anledning att beskriva vad som skett och hur resultatet blivit. Det är av betydelse att förklara vad KSL i grunden är. KSL är en medlemsorganisation för länets kommuner. KSL agerar på uppdrag av kommunerna och samverkan sker mellan 26 suveräna medlemmar. Det är därmed inte genomförbart, eller för den delen önskvärt, att en majoritet av kommunerna kör över en minoritet. Alla måste vara med av egen vilja.
Vid ett flertal tillfällen under flera år har länets kommuner fått yttra sig om viljan kring att samverka om gymnasieskolan. Enkelt uttryckt har 25 länskommuner (oavsett politisk majoritet) varit positiva medan Stockholms stad har varit kritiska. Skälet till detta har varit att man sett en risk att Stockholms egna elever konkurreras ut av elever från andra kommuner.
Under 2007 gjordes en ny förfrågan. Då visade det sig att Stockholms stad svängt och var positiva till samverkan kring alla program utom samhälle och natur. Sex södertörnskommuner meddelade att de var villiga att samverka under förutsättning att alla var med och att alla program var inkluderade. Därmed togs ett avtalsförslag fram. Dessvärre under viss tidsmässig press. Detta avtal undertecknades av 20 kommuner med enda begränsningen att Stockholms stad undantog samhälle och natur. De sex södertörnskommunerna tecknade sinsemellan ett eget avtal.
Allt var klart strax innan årsskiftet vilket var nödvändigt för att ansökningsprocessen skulle fungera. Någon vecka in på det nya året inträffade två saker. För det första insåg vi att avtalet motverkade sitt syfte för elever från Sundbyberg som vill gå natur. Regelverket för gymnasieskolan säger att en elev söker i första hand om den egna kommunen inte har det sökta programmet. Sundbyberg har inte naturvetenskapsprogrammet så eleverna därifrån har tidigare sökt till Stockholms stads skolor i första hand. Genom avtalet försvann denna rätt eftersom programmet finns inom Sundbybergs nya avtalsområde. Detta problem hanterades inom några dagar genom att Stockholms stad och Sundbyberg gjorde en överenskommelse som bibehöll elevernas rätt att söka till Stockholms stads skolor i första hand.
Det andra som inträffade var mer bekymmersamt. Värmdö kommun konstaterade plötsligt att den tjänsteman som undertecknat avtalet inte var behörig och att kommunen inte var intresserad av att samverka kring samhälls- och naturvetenskapsprogrammen. Deras skäl var Stockholm stads undantag och att Värmdös gymnasium märkligt nog ligger vid Gullmarsplan i Stockholm. En närmast bisarr situation uppstod. Det fanns ett juridiskt bindande avtal, undertecknat två veckor tidigare, som en medlemskommun inte längre ville ha. Detta samtidigt som ansökningsperioden till gymnasiet påbörjats.
Från KSL:s sida var vi tydliga med att avtalet är mellan 20 kommuner och att KSL inte är en avtalspart. Vill en part omförhandla måste detta ske gentemot de övriga 19 parterna. Däremot ansåg vi att KSL skulle bistå Värmdö. Det är inte någon framgångsrik strategi att med tvång få en medlemskommun att vara med på ett avtal. KSL:s och mitt huvudfokus är att vårda det avtal vi nu har för elevernas bästa.
Värmdö kommun skickade därmed ut en begäran till de övriga 19 kommunerna om att få undanta samhälls- och naturvetenskapsprogrammen. Denna begäran bifölls av 16 kommuner. Nacka och Huddinge sa nej. Sigtuna sa ja under förutsättning att alla andra kommuner gjorde detsamma. Därmed är det tre kommuner som inte biföll Värmdös begäran. Detta innebär att eleverna från Värmdö, Nacka, Huddinge och Sigtuna söker i första hand till Värmdös gymnasium. Alla andra söker i andra hand. Nu är alla kommuner överens om hur avtalet ska tolkas och vad som gäller framöver.
Trots alla dessa turer och bekymmer är det viktigt att framhålla vilken enorm framgång detta avtal är. Vinnarna är alla de elever som nu har fått tillgång till det fantastiska utbud av gymnasieprogram och inriktningar regionen tillhandahåller. Nästa steg är att påbörja förhandlingarna inför nästa år Jag kommer fortsätta att kämpa för en gymnasieregion där alla kommuner och alla program ingår.