Förstatligande av skolan löser inga problem

Lärarnas riksförbunds tidning "Skolvärlden" genomför just nu en undersökning bland kommunpolitiker. De frågar om man anser att skolan åter ska förstatligas. Trots att moderaterna var motståndare till kommunaliseringen anser vi inte att ett förstatligande är rätt väg idag - 20 år senare. En sådan reform skulle ta enorm kraft att genomföra. Den kraften behövs idag till de positiva reformer som nu regeringen genomför.

Moderaterna vill fokusera på en ny och bättre lärarutbildning, Lärarlyftet, nya och tydligare mål i skolan, omdömen och ny betygsskala, en läsa-skriva-räknasatsning, mer stöd till dem som inte lär sig tillräckligt, vassare inspektion och ny gymnasieskola i stället. Det är reformer som verkligen leder till en bättre skola.

Det är lätt att skylla allt elände i skolan på kommunaliseringen. Faktum är att många genomgripande saker hände samtidigt i början och mitten av 90-talet - kommunaliseringen, ny läroplan, nytt betygssystem, ny gymnasieskola. Samtidigt var det ekonomisk kris och både stat och kommun tvingades till stora besparingar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0