Fler utnyttjar valfriheten

I min roll som ordförande i Kommunförbundet i Stockholms läns utbildningsberedning driver jag att valfriheten ska vara total för regionens gymnasieelever. Skälen till detta är flera. För det första anser jag och borgerliga politiker att människor ska få bestämma mer själv. Att gymnasieelever ska få välja skola är för oss en självklarhet. För det andra blir utbudet större om alla kommuner river gränserna. Det blir då även lättare att få ekonomi i smalare och specialiserade inriktningar. Mångfalden blir större.

Inför detta läsår lyckades vi ta ett stort steg mot visionen - alla kommuner, alla gymnasieprogram. Sex kommuner på Södertörn skapade ett eget avtal eftersom Stockholm stad ville undanta samhäll och natur. Ytterligare några undantag finns i dagens system. Majoriteten i Stockholm stad har kritiserats hårt för att de inte gått med hela vägen. Det är dock viktigt att komma ihåg att årets samverkansavtal är nytt. Det är bättre att glädjas över att vi har full valfrihet inom 15 av de nationella programmen.

Nu pågår diskussionerna för fullt inför nästa års samverkansavtal. Alla 25 länskommuner är eniga om ovan nämnda vision. Stockholm stad vidhåller önskemålet om undantag för samhälls- och naturprogrammen. Som det ser ut nu kommer de 25 kommunerna att teckna ett avtal om full valfrihet. Därefter får varje kommun teckna ett eget avtal med Stockholm stad. Jag hoppas att det leder till ett stort tryck på huvudstadens skolpolitiker.

Idag är det nästan dubbelt så många elever inom samhällsprogrammet som tar sig från Stockholm jämfört med de som tar sig till Stockholm. Det är resultatet av att Stockholm stads undantag bara gäller i en riktning. Även Stockholm stads elever söker i första hand till exempelvis Solna gymnasium. Så kommer det inte att bli nästa år. Valfriheten ska vara lika omfattande (eller begränsad) på båda hållen.

Konsekvensen av Stockholms undantag blir därmed att valfriheten begränsas. Dels för de elever i länskommunerna som vill studera i Stockholm, men även för de elever från Stockholm stad som vill gå i någon av alla de skolor som ligger i länet. Moderaterna och kristdemokraterna i Stockholm vill ta bort undantaget. Folkpartiet och socialdemokraterna vill behålla det.

Dagens Nyheter hade en intressant artikel om detta härom dagen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0