Solnas rektorer till Bryssel

I slutet av förra veckan åkte Solnas rektorer, kommundirektören, förvaltningschefen och undertecknad till Bryssel. Syftet var att planera ett omfattande utvecklingsprogram tillsammans med Stockholmsregionens Europakontor. Det är avgörande för skolornas utveckling att rektorerna har förutsättningar att vara pedagogiska ledare. När vi granskat vår verksamhet ser vi att dessa förutsättningar inte varit tillräckliga. Därför vidtar vi ett antal åtgärder.

Barn- och utbildningsnämnden har redan fattat beslut om att ändra organisationen så att rektorerna bättre kan fokusera på skolan. Dagens organisation där grundskola och förskola ligger under samma hatt delas. Skolan får en rektor och förskolan får en förskolechef.

Eftersom vi infört valfrihet uppstår en naturlig konkurrens mellan skolorna. Denna har dessvärre inneburit att de kommunala skolorna, allt för mycket, har distanserat sig från varandra. Nu har vi tydliggjort att konkurrens är bra men att de kommunala skolorna ingår i samma koncern. Då arbetar man tillsammans.

Rektorerna för de kommunala skolorna arbetar nu på ett utvecklingsprogram där de själva lyfter ett antal frågor. Dessa lär jag återkomma till i ett senare inlägg. Det viktiga är att arbetet sker underifrån, utifrån rektorernas perspektiv. Resan till Bryssel är ytterligare en del av utvecklingsarbetet.

Under två intensiva dagar besökte vi Kommissionen, Svenska Representationen, Eurydice och en belgisk grundskola. Därutöver sammanträdde vi och planerade ett program där rektorerna ska få ta del av framgångsrika skolors arbetsätt runt om i Europa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0